REČ STRUČNJAKA: Nema leka protiv smrdibuba

REČ STRUČNJAKA: Nema leka protiv smrdibuba

Veliki broj smrdibuba u Novom Sadu i drugim mestima u Srbiji pravi velike probleme građanima, a dr Olivera Petrović Obradović s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da za njih nema leka.

- Postoje dve vrste, to je osnovno. Bilo ih je i ranije, poslednjih godina, a od tih koje nam sada ulaze u stanove dve vrste su stigle u Srbiju sa drugih kontinenata. Stigle su u podneblje u kojem mogu da se razvijaju bez prirodnog neprijatelja, navodi profesorka katedre za entomologiju i poljoprivrednu zoologiju za portal B92.net.

Kako kaže, hrane se velikim brojem biljaka jedu šta god im odgovara.

- Namnožile su se jer im odgovaraju uslovi, klima se menja, a došle su kao nove vrste. Bilo ih je i pre pet godina i pre 20 godina, ove sada su slične kao naše, ističe Olivera Petrović Obradović.

A kako se boriti protiv njih?

- Nema registrovanih preparata za kućnu upotrebu koji neće biti štetni po ljude. Mehanizam suzbijanja bi takođe bio težak u kućnim uslovima, trebalo bi da poprskamo sve po stanu, da one stanu u to i uginu – naglašava profesorka beogradskog Poljoprivrednog fakulteta.

Međutim, olakšanje je u tome što, kako navodi, smrdibube u kuće ne ulaze da bi se hranile, već da nađu mračno i toplo mesto.

- Lete po sobi da bi našle neki ćošak u koji mogu da se zavuku, kaže Petrović Obradović, ističući da će ih biti do mrazova – kad počnu mrazevi smiriće se, za oko dve-tri nedelje.

Iako se u medijima poslednjih dana pojavila priča da postoji opasnost od njih i da mogu da ujedu ljude, Petrović Obradović navodi da smrdibube nisu opasnost za ljude “iako je neprijatno zbog smrada koji ostaje na rukama, ali on se lako pere”.

Dakle, jedan lek postoji samo – izbaciti ih kroz prozor.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Istrebljivac

  pre 1073 dana i 14 sati

  Moze li nas nesta da zaobidje.

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Slobodan gradjanin

  pre 306 dana i 4 sata

  Prvo komarci a sada smrdi buba a sta radi CIKLONIZACIJA?
  ZASTO PLAĆAMO DERATIZACIJU I DEZINSEKCIJU?

  Oceni komentar:
  0
  0