REČ STRUČNJAKA: Rekordna brojnost komaraca u poslednjih 10 godina

REČ STRUČNJAKA: Rekordna brojnost komaraca u poslednjih 10 godina

Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu, izjavila je da je ova godina "teška" za suzbijanje komaraca.

Prema njenim rečima, hidreometorološki uslovi izuzetno su povoljni za njihovu pojavu i razvoj.

– Da bi se komarci tretirali potrebno je tri dana bude stabilno, da nema vetra i kiše, da temperatura vazduha bude oko 27 stepeni i da se akcija izvodi kada je aktivnost komaraca najveća – rekla je Despot za "Politiku".

U razgovoru za taj dnevni list Despot dalje navodi da u poslednjih deset godina, u ovom periodu, nije zabeležena ovolika brojnost komaraca. Njihov povećani broj nije registrovan samo u Beogradu i u Srbiji, već i u zemljama u okruženju

Na pitanje gde je nađen virus groznice Zapadnog Nila, ona je rekla da je genom virusa groznice Zapadnog Nila utvrđen u tri uzorka u Beogradu, po dva u Šapcu, Subotici, Zrenjaninu i Novom Sadu i u jednom iz Velkog Gradišta, Sombora i Sremske Mitrovice.

Prema njenim rečima, čak ni tretmani na određenim lokacijama nisu garancija da se zaraženi komarci možda ponovo neće pojaviti na tom mestu, kao i da sve zavisti od kretanja ptica koje su rezervoar virusa.

– Uglavnom su to gavrani i čavke, a vektor odnosno prenosilac na čoveka su komarci. Redovno se prati prisustvo virusa i u skladu sa tim pojačavaju se mere subijanja kako larvi, tako i odraslih formi  –rekla je Despot.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Istrebljivac dezinsekcija

  pre 213 dana i 21 sat

  Mi sto ih vise prskamo njih je sve vise i zarazniju su...gde gresimo?

  Oceni komentar:
  0
  0