Reciklaža u Novom Sadu: Nemoguća misija

Reciklaža u Novom Sadu: Nemoguća misija

Recikliranje otpadnog materijala u Srbiji još uvek je na niskom nivou. U našem gradu postojalo je 600 pet-kontejnera, ali je većina oštećena, uništena ili ukradena. Mali broj onih koji su opstali premešten je na deponiju radi popravke. Građani trenutno nemaju gde da razvrstavaju otpad – osim u privatnim firmama za reciklažu, koje ne pokrivaju sve vrste korisnog otpada.

U JKP "Čistoća" ističu da svakodnevno recikliraju trećinu pristiglog otpada.

- Od 700 tona otpada koji svakodnevno pristigne na deponiju, oko 350 tona predstavlja otpad koji dolazi vozilima JKP Čistoća. O toga se izdvaja otpad za preradu ili separaciju i to svakodnevno bude u proseku oko 100 tona. Od toga se izdvoji 10 do 15 tona sekundarnih sirovina, ostatak odlazi u na spaljivanje, Danijela Jankov portparolka "Čistoće".

Recikliranje otpadnog materijala direktno utiče na zdravlje stanovništva i smanjuje nivo zagađenja u vazduhu.

Statistike stručnjaka pokazuju da stanovnici Srbije mogli da recikliraju više od 70 odsto otpada, kao i da je za trenutne loše rezultate najviše odgovorna država, koja, kako tvde, reciklažu ne podstiče u dovoljnoj meri.

- Još jedan segment koji ne smemo zaboraviti to je da reciklažna industrija u svetu pa i kod nas sada zapošljava veliki broj ljudi i to predstavlja jednu ozbiljnu industrijsku granu koja može pomoći u obnavljanju privrede, ali i u zapošljavanju i stvaranju novih radnih mesta, kaže prof. dr Goran Vujić s FTN.

Ostatak vesti pogledajte na sajtu RTV

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan