RECIKLAŽA U NOVOM SADU: Od 1. novembra kreće odvajanje otpada

RECIKLAŽA U NOVOM SADU: Od 1. novembra kreće odvajanje otpada

Kako na svom sajtu javlja JKP "Čistoća", u Novom Sadu od 1. novembra počinje pilot-projekat primarne separacije otpada. U prvoj fazi biće obuhvaćen širi centar grada – staro jezgro, Žitni trg i deo oivičen Beogradskim kejom i ulicom Maksima Gorkog.

Ukupno oko 15 hiljada domaćinstava imaće priliku da smeće razdvoje kući i ubace ga u podzemne kontejnere koji će biti razdvojeni – za komunalni i ambalažni otpad – a posebno obeleženi kamioni "Čistoće" odnosiće ovaj otpad na dalje sortiranje i reciklažu na Gradskoj deponiji.

- Ovo je izuzetno važan posao, kojim naše preduzeće i Grad Novi Sad idu u susret zakonskim propisima prema kojima se to od nas očekuje. Imamo podršku grada, koja se, između ostalog, ogleda i u tome što će tokom oktobra komunalna policija i inspekcija pojačano obilaziti kontejnerska mesta i novčano kažnjavati sve one koji nesavesno odlažu smeće. Tako će biti i kada ovaj projekat zaživi – izjavio je direktor JKP "Čistoća" Vladimir Zelenović.

Kako se navodi na sajtu ovog gradskog predzeća, "Čistoća“ je proteklog vikenda na Trgu slobode promovisala ovaj projekat radionicom za učenike novosadskih osnovnih škola. Đaci su, sa studentima Fakulteta Tehničkih Nauka, pravili ukrasne predmete od ambalažnih materijala. Osim toga, na Trgu je organizovana i izložba dečijih radova na temu reciklaže.

- Koliko je značajno da Novosađani prihvate ovaj sistem, govori činjenica da su u devet osnovnih škola već podeljene kante za separaciju, a u narednom periodu, uz podršku grada, JKP "Čistoća" će nastaviti sa tom praksom. Osim toga, u saradnji sa Fakultetom Tehničkih Nauka, biće organizovana i kratka predavanja za osnovce, na temu separacije i reciklaže, jer je najvažnije da se tom temom bavimo sistemski i da najmlađima usadimo prave vrednosti na vreme – dodao je Vladimir Zelenović.

POJAČANA KONTROLA KOMUNALACA: Kazna za fizičko lice koje bude uhvaćeno u nesavesnom bacanju smeća iznosi 8.000 dinara, a iz "Čistoće" za portal 021.rs poručuju da će tokom oktobra komunalna policija i inspekcija pojačano obilaziti kontejnerska mesta i novčano kažnjavati sve one koji nesavesno odlažu smeće. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 2304 dana i 8 sati

  Ranije kad su uveli plave i zelene kante, bio sam u dilemi jer...baterije (bilo koje vrste) ne spadaju ni u jednu vrstu otpada i ne bi trebale da se mesaju sa drugim otpadom, te sam ja nazvao fine ljude iz cistoce da ih pitam sta da radim...i kao sto sam ocekivao...zena mi rekla jasno i glasno "ne znam" :D hahahah i sad se mi tu kao igramo reciklaze.
  p.s. ja sam bio nastavio ko idiot nastavio sa reciklazom (kad je izgleda vecina prestala) i to je trajalo dok nisam svojim ocima video kako sve sto sam ja odvajao ovi trpaju u isti kamion...

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Zoran

  pre 2304 dana i 7 sati

  JKP Čistoća neka se pre pobrine za postojeće kontejnere i za smeće kojega je više oko kontejnera nego u njima...

  Oceni komentar:
  0
  6