REDOVNA KONTROLA: Voda za piće ispravna, povećan broj polno prenosivih bolesti

REDOVNA KONTROLA: Voda za piće ispravna, povećan broj polno prenosivih bolesti

U cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, Institut za javno zdravlje Vojvodine tokom proteklog meseca kontrolisao je ispravnost vode za piće iz mreže JKP "Vodovod i kanalizacija", kao i iz javnih bunara.

Na redovnoj septembarskoj konferenciji za medije, javnost je obaveštena o stanju životne sredine, kao i epidemiloškoj situaciji zaraznih bolesti u Vojvodini i Novom Sadu.

- Na osnovu analize 562 uzorka tokom predhodnog meseca utvrđena je zdravstvena ispravnost u 94 odsto slučajeva – kazao je dr Emil Živadinović, specijalista higijene.

Građanima Novog Sada na raspolaganju je interaktivna mapa na sajtu Instituta, na kojoj je na jednostavan i razumljiv način prikazana ispravnost vode na javnim bunarima u Novom Sadu i okolnim mestima.

Voda iz većine bunara u gradu tokom avgusta nije sadržala mikrobiološke i fizičko-hemijske opasnosti. Ipak, bunar „Snežna Marija” na Tekijama je već duže mikrobiološki neispravan. Osim njega, voda je neispravna na jednom od bunara na Ribarskom ostrvu, kao i na Limanu 4, u Ulici 1.300 kaplara, prenosi "Dnevnik".

Tokom letnjeg perioda uzorkovana je dunavska voda na Štrandu, Oficirskoj plaži u Petrovaradinu, plaži u Futogu i Begečkoj jami, i tokom sezone bila je pogodna za kupanje i rekreaciju.

Broj registrovanih obolelih od zaraznih bolesti u Vojvodini približno je isti kao i u prethodnom izveštajnom periodu. Po rečima lekarke Smiljane Rajčević, specijalistkinje epidemiologije, najzastupljenije su bile respiratorne infekcije, a kada su u pitanju bolesti protiv kojih se sprovodi sistemska imunizacija, u proteklom periodu zabeleženo je 28 slučajeva velikog kašlja.

- Iz grupe crevnih zaraznih bolesti naši sugrađani su uglavnom zatražili lekarsku pomoć zbog zarazne dijareje. Glavni uzročnik trovanja hranom bila je bakterija salmonela, zbog koje se lekaru javilo 38 građana – kazala je dr Rajčević.

Kako je dodala, od oktobra 2017. godine do 15. avgusta tekuće u Vojvodini je registrovano 178 slučajeva morbila, a od toga je 78 zabeleženo u okviru epidemije u Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje će pratiti situaciju morbila u Pokrajini i Novom Sadu. Ona je naglasila da je broj slučajeva u kojima se sumnja na groznicu Zapadnog Nila, kao i broj potvrđenih, značajno je manji u odnosu na početak nadzora, odnosno na prvu polovinu jula te da nema mesta panici.

Veći broj polno prenosivih bolesti: U proteklom mesecu zabeležen je 41 slučaj polno prenosivih bolesti,  što je četiri puta više nego u prethodnom periodu, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Po podacima kojima raspolažu, u proteklom mesecu prijavljeno je oboljevanje od sifilisa i gonoreje (po dve osobe), hepatitisa B (deset), hlamidijaze (13) i ejdsa (pet).


Kompletan izveštaj za konferencije za štampu Instituta za javno zdravlje Vojvodine može se pročitati OVDE.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije raspored sahrana novi sad bebe novosadsko porodilište horoskop isključenje vode novorođenčad maturanti bez struje sahrane Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jkp novosadska toplana elektrovojvodina betanija vremenska prognoza novi sad Spens servisne informacije novi sad RHMZ plato spensa novosađani vremenska prognoza isključenja struje gradsko groblje