REDOVNA KONTROLA: Voda za piće ispravna, povećan broj polno prenosivih bolesti

REDOVNA KONTROLA: Voda za piće ispravna, povećan broj polno prenosivih bolesti

U cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, Institut za javno zdravlje Vojvodine tokom proteklog meseca kontrolisao je ispravnost vode za piće iz mreže JKP "Vodovod i kanalizacija", kao i iz javnih bunara.

Na redovnoj septembarskoj konferenciji za medije, javnost je obaveštena o stanju životne sredine, kao i epidemiloškoj situaciji zaraznih bolesti u Vojvodini i Novom Sadu.

- Na osnovu analize 562 uzorka tokom predhodnog meseca utvrđena je zdravstvena ispravnost u 94 odsto slučajeva – kazao je dr Emil Živadinović, specijalista higijene.

Građanima Novog Sada na raspolaganju je interaktivna mapa na sajtu Instituta, na kojoj je na jednostavan i razumljiv način prikazana ispravnost vode na javnim bunarima u Novom Sadu i okolnim mestima.

Voda iz većine bunara u gradu tokom avgusta nije sadržala mikrobiološke i fizičko-hemijske opasnosti. Ipak, bunar „Snežna Marija” na Tekijama je već duže mikrobiološki neispravan. Osim njega, voda je neispravna na jednom od bunara na Ribarskom ostrvu, kao i na Limanu 4, u Ulici 1.300 kaplara, prenosi "Dnevnik".

Tokom letnjeg perioda uzorkovana je dunavska voda na Štrandu, Oficirskoj plaži u Petrovaradinu, plaži u Futogu i Begečkoj jami, i tokom sezone bila je pogodna za kupanje i rekreaciju.

Broj registrovanih obolelih od zaraznih bolesti u Vojvodini približno je isti kao i u prethodnom izveštajnom periodu. Po rečima lekarke Smiljane Rajčević, specijalistkinje epidemiologije, najzastupljenije su bile respiratorne infekcije, a kada su u pitanju bolesti protiv kojih se sprovodi sistemska imunizacija, u proteklom periodu zabeleženo je 28 slučajeva velikog kašlja.

- Iz grupe crevnih zaraznih bolesti naši sugrađani su uglavnom zatražili lekarsku pomoć zbog zarazne dijareje. Glavni uzročnik trovanja hranom bila je bakterija salmonela, zbog koje se lekaru javilo 38 građana – kazala je dr Rajčević.

Kako je dodala, od oktobra 2017. godine do 15. avgusta tekuće u Vojvodini je registrovano 178 slučajeva morbila, a od toga je 78 zabeleženo u okviru epidemije u Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje će pratiti situaciju morbila u Pokrajini i Novom Sadu. Ona je naglasila da je broj slučajeva u kojima se sumnja na groznicu Zapadnog Nila, kao i broj potvrđenih, značajno je manji u odnosu na početak nadzora, odnosno na prvu polovinu jula te da nema mesta panici.

Veći broj polno prenosivih bolesti: U proteklom mesecu zabeležen je 41 slučaj polno prenosivih bolesti,  što je četiri puta više nego u prethodnom periodu, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Po podacima kojima raspolažu, u proteklom mesecu prijavljeno je oboljevanje od sifilisa i gonoreje (po dve osobe), hepatitisa B (deset), hlamidijaze (13) i ejdsa (pet).


Kompletan izveštaj za konferencije za štampu Instituta za javno zdravlje Vojvodine može se pročitati OVDE.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje RHMZ raspored sahrana novi sad isključenja struje novorođenčad bez vode gradsko groblje isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe porodilište betanija jkp novosadska toplana horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod bez struje almaško groblje elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad horoskop raspored sahrana i ispraćaja sahrane centralno groblje u Futogu matična knjiga rođenih JKP Vodovod i kanalizacija havarija na vodovodu servisne informacije novi sad radosne vesti novosadsko porodilište servisne informacije