Regioni Srbije među najsiromašnijim evropskim regionima.

Regioni Srbije među najsiromašnijim evropskim regionima.

Najbogatiji region u Evropi, prema podacima za 2019. godinu, bio je Luksemburg sa BDP-om od 102.200 evra po stanovniku, a najsiromašnija je turska provincija Dijarbakir sa svega 3.200 evra.

Prema nedavnom Evrostatovom regionalnom godišnjaku, prosek Evropske unije iznosio je 31.200 evra po stanovniku u 2019. godini. Regioni Srbije uglavnom se nalaze među siromašnijim evropskim regionima. Šest mesta iznad najsiromašnijeg nalazi se region Južne i Istočne Srbije sa BDP-om po stanovniku od 4.200 evra dok su region Šumadije i Zapadne Srbije sa BDP-om od 4.400 evra po stanovniku.

Na ovom nivou BDP-a uglavnom se nalaze regioni Turske i Albanije. Vojvodina je imala BDP po stanovniku 6.600 evra, ali je to i dalje bilo u kategoriji najsiromašnijih regiona, piše "Danas".

Od proseka Srbije znatno je odskočio Beogradski region sa BDP-om od 11.300 evra po stanovniku, ali je i to znatno manje u odnosu na najbliže okruženje.

Kada se uzme u obzir i kupovna snaga, odnosno šta sve može da se kupi u zemlji za određenu količinu evra i srpski regioni izgledaju bolje. Južna i Istočna Srbija imaju BDP od 8.100 evra po stanovniku, a Šumadija i Zapadna Srbija 8.400 evra, mada su i dalje blizu evropskog začelja. BDP po stanovniku Vojvodine kada se u obzir uzmu cene iznosio je 12.600 evra. Beograd je imao 21.700 evra što je na nivou Sardinije ili Letonije.

Inače, u apsolutnim veličinama  region Il de Frans  je proizveo najveći BDP u Evropi – 739 milijardi evra. To je skoro dvostruko više od Lombardije  koja je sa 399 milijardi evra na drugom mestu dok je bronza pripala Gornjoj Bavarskoj sa 281 milijardi evra.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Samo pitam

  pre 514 dana i 13 sati

  E da li se sme usuditi Vojvodina da se nazove regionom, i da uporedi svoj BDP sa recimo, beogradskim?

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Maks

  pre 514 dana i 9 sati

  Sami smo krivi za sve što nam se dešava. Preko tri drcenije dozvoljavamo da nas koje kakvi likovi vode u sunovrat i nas i našu decu do ivice bede. Pa sad živite tako vecina nije bolje ni zaslužila.

  Oceni komentar:
  0
  2