REHABILITACIJA KALABIĆA: Sud traži dodatne dokaze i svedočenje istoričara

REHABILITACIJA KALABIĆA: Sud traži dodatne dokaze i svedočenje istoričara

Viši sud u Valjevu odložio je objavljivanje odluke povodom zahteva za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini, koje je bilo zakazano za danas, pošto je odlučio da ponovo otvori glavnu raspravu.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 9. februar, kada će u svojstvu svedoka sud isptitati istoričara Bojana Dimitrijevića.

Zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića (na slici u sredini) podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića, jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja konfiskovana mu je imovina.

Tokom četvorogodišnjeg postupka, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati, preneli su ranije mediji.

Kalabić je inače tek 2011. proglašen umrlim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.

Mediji su preneli da je Kalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici OZNE 19. januara, na Bogojavljenje 1946. godine, u pećini u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje betanija novorođenčad raspored sahrana novi sad JGSP "Novi Sad" sahrane vremenska prognoza novi sad Hitna pomoć bebe isključenje vode banovina novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija štrand servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana i ispraćaja Vreme u Srbiji elektrovojvodina isključenja struje javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija bez vode novosađani bez struje RHMZ Isključenje struje servisne informacije Vreme u Novom Sadu