Rekonstrukcija kuće Mileve Marić u Kisačkoj ulici do kraja godine

Rekonstrukcija kuće Mileve Marić u Kisačkoj ulici do kraja godine

Pripreme za detaljnu obnovu čuvene građevine u Kisačkoj ulici. Pretvaranje kuće u muzej neizvesno.

Rekonstrukcija kuće na broju 20 u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, u kojoj su početkom 20. veka povremeno živeli Mileva Marić (1875-1948) i njen suprug Albert Ajnštajn (1879-1955) započeće ove jeseni i biće verovatno završena do kraja godine - rekao je "Novostima" Siniša Jokić, istoričar i direktor Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Po Jokićevim rečima, načinjen je predračun za predstojeće radove, a ovih dana biće raspisan tender za odabir izvođača. Obnova će biti finansirana sredstvima koja je Novi Sad dobio od Republike za uređenje fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i starog jezgra grada.

- Pošto izvođač radova bude odabran, na jesen će biti započeti radovi koji bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine ukoliko to budu dozvolile vremenske prilike - rekao je Jokić "Novostima".

U februaru prošle godine na fasadu je postavljena tabla sa natpisom da su tu nekada živeli bračni par Ajnštajn i Milevin brat Miloš Marić (1885-1944), naučnik koji je ostatak života proveo u Rusiji, gde ga još uvek pamte po prvim eksperimentima kloniranja u medicini.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje Spens servisne informacije novi sad novosadsko porodilište bez vode bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja klinički centar vojvodine sahrane novi sad KCV novosađani matičar novi sad šoping centar promenada servisne informacije promenada isključenje vode isključenja struje bez struje JGSP "Novi Sad" Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad novosadska policija Isključenje struje raspored sahrana novi sad klisa JKP Vodovod i kanalizacija betanija elektrovojvodina jkp novosadska toplana