Rekordan broj dece u PU "Radosno detinjstvo", privatni vrtići u nezavidnoj poziciji

Rekordan broj dece u PU "Radosno detinjstvo", privatni vrtići u nezavidnoj poziciji

U Novom Sadu je danas u predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" upisano 16-hiljadito dete, čime je oboren rekord upisane dece u vrtiće.

Pored toga, gotovo 1.800 dece je subvencionisano u privatnim vrtićima, tako da skoro 18.000 novosadskih mališana ide u vrtiće i predškolske ustanove, što gradske što privatne, rekao je gradonačlnik Miloš Vučević i napomenuo da trenutno na listi čekanja za vrtiće ima manje dece nego ikad, odnosno njih 800.

S druge strane, prema podacima koje je juče dobio iz Gradske kuće stoji da je "na listi čekanja zajedno sa decom koja su upisana u privatnim vrtićima (njih 531) ostalo je 1324 dece", zbog čega nije sasvim jasno koje brojno stanje dece je istinito.

Kako kažu iz Gradske kuće sva deca su primana sa liste čekanja po bod sistemu i po prioritetima, što je potvrdio i otac male Mone, jubilarnog 16-hiljaditog deteta, upisanog danas u vrtić "Vilenjak". On je napomenuo da su oni godinu dana bili na listi čekanja, da bi Mona sada konačno bila i primljena u vrtić.

Iako je pri upisu male Mone u vrtić gradonačenik Vučević rekao da Grad podstiče preduzetništvo kroz subvencionisanje privatnih vrtića, pozicija ovih ustanova je dosta nepovoljnija u odnosu na državne. Prema nezvaničnim saznanjima, Grad već dva meseca nije isplatio subvencije privatnim vrtićima, a kako stvari stoje, uplate neće biti do marta, izjavio je vlasnik jednog privatnog vrtića.

- Pre desetak dana sam dobio izveštaj iz "Radosnog detinjstva" u kome stoji da je do tog momenta upisano 15.350 dece, pa se pitam kako su za tako kratko vreme upisali čak 700 dece. Od svojih kolega, vlasnika privatnih vrtića, sam dobio mejlove da Grad povlači decu iz njihovih privatnih vrtića u državne. Možda su tako uspeli tako mnogo dece da upišu, rekao je on i naveo da privatni i državni vrtići ne treba da budu konkurencija, već da budu na istoj strani.

Da je pozicija državnih vrtića mnogo povojnija nego pozicija privatnih ilustruje primer da ako dete ne dolazi u državni vrtić pola meseca ili mesec, Grad će državnom vrtiću svakako platiti 50% predviđenog iznosa, dok sa druge strane privatni vrtići moraju svakoga dana da vode evidenciju da li deca dolaze, jer Grad plaća subvencije po danu, objasnio je naš sagovornik.

Novi Sad ima 25 akreditovanih privatnih vrtića koji se subvencionišu iz gradskog budžeta, a iz kojih deca mogu ići direktno u osnovnu školu.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan