REKTOR UNS: Pad sa Šangajske liste nije posledica pada kvaliteta

REKTOR UNS: Pad sa Šangajske liste nije posledica pada kvaliteta

Novosadski Univerzitet nije više među 1.000 najbolje rangiranih univerziteta u svetu, a rektor prof. dr Dejan Jakšić kaže da pad sa liste nije posledica pada kvaliteta, naprotiv. Novosadski univerzitet je za poslednjih godinu dana značajno napredovao ali su drugi napredovali više i brže.

– Na Univerzitetu u Novom Sadu smo razočarani ovogodišnjim plasmanom na Šangajskoj listi jer smo imali razloga za optimizam. Prema javno dostupnim bazama Web of Science, Univerzitet u Novom Sadu u prethodnih pet godina beleži konstantan porast broja objavljenih radova u prestižnim naučnim časopisima. U 2019. godini se broj radova povećao u odnosu na 2018. godinu za 11 odsto. Dodao bih da po prvi put imamo rad jednog profesora sa Univerziteta u Novom Sadu koji je objavljen u naučnom časopisu Nature koji se posebno vrednuje prilikom rangiranja na Šangajskoj listi. Ipak, sve ovo nije bilo dovoljno ni za zadržavanje postojeće pozicije. To znači da Univerzitet u Novom Sadu napreduje, ali da drugi napreduju brže od nas, što za rezultat ima pad pozicije Univerziteta u Novom Sadu na Šangajskoj listi – rekao je za Radio-televiziju Vojvodine rektor Univerziteta prof. dr Dejan Jakšić.

Kako podseća RTV, Novosadski univerzitet je prethodne dve godine zauzimao poziciju između 901. i hiljaditog mesta, a prvi put se na listi pojavio 2017. godine u posebnom izdanju liste koje se bavi zasebnim naučnim oblastima i tehnologijama i to u oblasti prehrambenih tehnologija, matematike i sporta.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cluffas

  pre 773 dana i 3 sata

  Ovaj kao da je studirao Alan Ford.
  Pa u fudbalskom savezu su pisalo kako je Srbija jako napredovala na svetskoj listi a u stvarnosti je bilo da smo pali sa 36 mesta na 46. I onda I'm je bio odgovor da su drugi brze napredovala.

  Oceni komentar:
  0
  4