REKTORAT UNS: Otvorena izložba "Nasleđe u funkciji kulturnog turizma – NS CULTours"

REKTORAT UNS: Otvorena izložba "Nasleđe u funkciji kulturnog turizma – NS CULTours"

Izložba "Nasleđe u funkciji kulturnog turizma – NS CULTours", koju organizuju Univerzitet u Novom Sadu i Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, postavljena je u Izložbenom paviljonu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu i trajaće do 26. februara 2017. godine.


Izložbu je otvorio šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada Goran Sečujski.

- Novi Sad ima sve preduslove za razvoj city break turizma, koji podrazumeva dolazak i noćenja turista u trajanju od jednog do četiri dana. To je jedan od proizvoda sa najvećom globalnom atraktivnošću i vrlo visokim dugoročnim potencijalom. Glavni motivi dolaska u ovom turističkom proizvodu su posao, istorijsko nasleđe, kultura, šoping, događaji i noćni život. Kultura je ključni turistički resurs koji inspiriše milione turista da svake godine posete nove destinacije. Odgovornim upravljanjem ovaj oblik turističkog proizvoda može postati značajan u promociji i očuvanju materijalnih i nematerijalnih komponenti nasleđa na kojima se zasniva, a istovremeno ohrabruje razvoj umetnosti, zanata i drugih kreativnih aktivnosti. To je svakako jedan od prioriteta Grada Novog Sada, posebno zbog prestižnih titula koje je osvojio – Evropske prestonice kulture 2021. godine i Omladinske prestonice Evrope 2019. godine, naglasio je Goran Sečujski.


Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se i prorektorka za nauku Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Snežana Smederevac, direktor Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Darko Reba, i upravnica Galerije Matice srpske i predsednica Upravnog odbora Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Studenti četvrte godine osnovnih akademskih studija Arhitektura, koje se realizuju u okviru Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, imali su zadatak da, u okviru predmeta Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita, formiraju kulturnu stazu na široj teritoriji grada Novog Sada. Na osnovu unapred postavljenih kriterijuma izvršena je selekcija studentskih radova koji su postali deo programa "NS CULTours". Izložbu je podržala i "Fondacija Novi Sad 2021", i to kako bi postala deo zvanične kulturne ponude grada i doprinela promociji nasleđa u kontekstu razvoja kulturnog turizma buduće Evropske prestonice kulture.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja JGSP "Novi Sad" štrand sahrane novosađani JKP Vodovod i kanalizacija betanija novorođenčad Isključenje struje elektrovojvodina bez struje RHMZ vremenska prognoza novi sad servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije vrućine u novom sadu klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje novosadsko porodilište isključenje vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad Hitna pomoć bez vode bebe Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje Vreme u Srbiji Vreme u Novom Sadu