Rektorka BU podržala studente koji od 13. septembra blokiraju Rektorat

Rektorka BU podržala studente koji od 13. septembra blokiraju Rektorat

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović saopštila je, nakon razgovora sa studentima u zgradi Rektorata, da "upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta" kao institucije od nacionalnog značaja, i da je zato je "u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku".

Kao rezultat inicijative studenata koji borave u Rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament BU traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra 2019. godine donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja. Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje. Upravi FON je preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka – navodi se u saopštenju rektorke koje je preneo N1.

Popović je pozvala "sve aktere u političkom i javnom životu, predsednika države, predsednicu Vlade, ministre, predsednicu skupštine, poslanike vladajuće većine i sve druge strane na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije BU, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih".

Univerzitet je zajednica onih koji uče i onih koji podučavaju i kao takva predstavlja instituciju koja jedinstveno i samostalno rešava svoje probleme, kazala je Popović.

Kao rektorka Univerziteta u Beogradu, prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta – naglasila je rektorka.

Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje pitanja doktorata, koje se, kako navode, odlaže više od pet godina, javlja N1.

Studenti su blokadu Rektorata počeli 13. septembra, na Dan BU, kako su rekli "zbog neodgovornog ponašanja nadležnih prema obrazovanju, pada BU na Šangajskoj listi, remećenja nastavne godine zbog održavanja Evropskih univerzitetskih igara, nedostatka literature za pohađanje nastave".

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu N1

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dr Miggyy

  pre 290 dana i 23 sata

  Vlasniku Srbije ne sviđa se ono što je izjavila rektorka BU, ne sviđa se to što studenti su blokirali Rektorat zbog plagijata doktorata akademskog građanina Srbije gospodina tzv doktora nauka Siniše Malog, a velikog plagijatora, koga zdušno podržava plagijata ΛV. On je morao ljudski da reaguje da se takav nakaradni i pokradeni doktorat poništi, a autor da snosi odgovarajuće konsekvence. Premijer Rumunije je najuren sa vlasti zbog plagijata doktorata, to isto se desilo i ministru odbrane u vladi Merkelove. Kod nas se podržava krađa, kriminal i nepotizam. Ima šta deca da uče od jataka doktorata, krađa i kriminala kod nas. Sadašnjem vlasniku Srbije i njegovoj kamarili smetaju studenti koji ne podnose i podržavaju krađu tuđeg znanja (plagijatu). Opravdanje u ponašanju može biti to što ΛV, kao najbolji student nije se time služio i ne razume šta je krađa. Šije mi ga Đura, kako kaže njegov voljeni narod. Pored ovih nakaradnosti, prof. Radenković će povećati rejting BU na Šangajskoj listi. Da, oni koji prate razvoj nauke su blesavi kao oni koji veruju koristoljubivog i nakaradnog ne za sebe, već za građane, ΛV

  Oceni komentar:
  0
  1