REM: Ukinuta obaveza kablovskih operatera da prenose Prvu, O2, Hepi i Pink

REM: Ukinuta obaveza kablovskih operatera da prenose Prvu, O2, Hepi i Pink

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) 22. januara doneo je odluku o ukidanju Liste televizijskih programa za koje je predviđen obavezan prenos.

Ovim je ukinuta obaveza kablovskih operatora da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom – Prva, O2, Hepi i Pink.

REM je u obrazloženju odluke naveo da je obaveza ukinuta zbog "negativnog efekta na tržišni položaj pojedinih učesnika i uopšte na interes javnog poretka za postojanjem ravnopravnosti svih učesnika na tržištu".

- Odnos između operatera elektronskih komunikacionih mreža i kanala sa nacionalnom terestrijalnom pokrivenošću definisaće isključivo ugovor između strana, bez mešanja javne vlasti u slobodnu volju obe ugovorne strane na koji način će regulisati svoje odnose – naveo je Savet Regulatornog tela za elektronske medije.

U odluci REM-a se navodi i da "ukoliko pružalac medijskih usluga zahteva naknadu za distribuciju" od kablovskih operatora, to će biti "legitimni zahtev", dok će se "distrubicija bez saglasnosti nosioca prava nad sadržajima smatrati nedozvoljenom radnjom sa svim svojim zakonskim konsekvencama".

Udruženje novinara Srbije je podsetio da je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) u oktobru 2017. godine donela rešenje, na osnovu zahteva Saveta REM-a, kojim je obavezala kablovske operatore da prenose te programe.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Spens jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija betanija lisje Voša groblje bebe almaško groblje gradsko groblje smanjen pritisak vode memorijal velikana Daško i Mlađa servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad vodovod novosadsko porodilište servisne informacije isključenja struje raspored sahrana novi sad bez struje sahrane novi sad OK Vojvodina elektrovojvodina bez vode vremenska prognoza Elektrodistribucija Novi Sad odbojka vreme danas havarija na vodovodu