REM zabranio emitovanje predizbornog spota SNS-a u kom se pojavljuje dete

REM zabranio emitovanje predizbornog spota SNS-a u kom se pojavljuje dete

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je danas, 1. juna, potrebnom većinom glasova zabranio dalje emitovanje predizbornog spota Srpske napredne stranke u kojem se pojavljuju lider te stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i jedna šestogodišnja devojčica, rekla je za Insajder članica Saveta REM-a Judita Popović.

Naknadno je iz REM-a saopšteno da je Savet utvrdio da je politička oglasna poruka Srpske napredne stranke, u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom uzrasta od oko 4-5 godina, koja se igra vozićem, kockama i drugim igračkama, u trajanju od 55 sekundi, a koji je prikazan na programima više pružalaca medijskih usluga, u suprotnosti sa Pravilnikom o zaštiti maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

Pružaocima medijskih usluga se nalaže da odmah obustave emitovanje navedene političke oglasne poruke (spota), a svako dalje emitovanje predstavljaće osnov za izricanje mera u skladu Zakonom o elektronskim medijima – piše u saopštenju.

Članica Saveta REM-a Judita Popović je ranije za Insajder rekla da nema dilemu oko toga da je u predizbornom spotu SNS-a došlo do zloupotrebe deteta i povrede Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

Kako javlja Insajder, Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, nakon saznanja da postoji sumnja da je u jednom od emitovanih predizbornih video spotova povređeno pravo deteta, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Takođe, zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je po sopstvenoj inicijativi zakazala i neposrednu kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada REM-a za utorak 2. jun.

Kompletnu vest pročitajte OVDE.

Izvor: Insajder

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zorica

  pre 1367 dana i 10 sati

  Bravo za REM.

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Pera zvani Parking

  pre 1367 dana i 7 sati

  Mogu da zabranjuju i odobravaju šta god hoće.
  Oni su zakon, izbori su njihovi, svi direktori , sudije i policija igraju kako oni hoće.
  Mogu i crtane da prikazuju u 19.15, kao nekad u YU.
  Samo, kad podvučeš crtu i objaviš da je sve i dalje tvoje - treba i vladati.
  Treba da neko posluša to što narediš.
  Kad ono - gle čuda neviđenog.

  Oceni komentar:
  1
  1