Restoran "Veliki": Vojvođanska kuhinja o kojoj je izveštavao CNN

Restoran "Veliki": Vojvođanska kuhinja o kojoj je izveštavao CNN

Najstariji kotni kamen u Novom Sadu ugrađen je u ćošku restorana "Veliki" u Ulici Nikole Pašića, gde možete uživati u vojvođanskim specijalitetima, a o kom je izveštavao i CNN, dok je u unutrašnjosti lokala putnička škrinja, stara oko 200 godina, gde se sakrilo i jedno svevideće oko.

 

U junu ove godine "CNN travel" je objavio članak o 11 mesta koja morate posetiti u Srbiji. U delu gde se pominje Novi Sad, svoje mesto dobio je i restoran “Veliki”.

 

 

- Nismo znali da će biti bilo šta objavljeno o nama, i pretpostavljamo da je neko od njihovih reportera boravio kod nas – kaže Maja Radojević, marketing menadžer restorana čije prostorije su isprepletene istorijskim pričama.

 

 

Po njenim rečima na kamenu temeljcu koji je ograđen i nalazi se na samom ćošku restorana na spoljnom delu pokraj ulaza, isklesana je 1801. godina, grana akacije, (u masonskoj simbolici označava drvo života) i cvet nezaboravka.

 

 

U lokalu je izložena putnička škrinja, stara oko 200 godina, iz vremana Mletačke republike. U škrinji, je utisnuto svevideće oko, koje možete videti uz osvetljenje i pod posebnim uglom.

 

 

- Vojvodina je oduvek bila mesto gde su se ljudi doseljavali, i odavde se selili samo pod pritiskom. Mi pretpostavljamo da je ovaj kofer, svedok jednog takvog putovanja, i da je potomak bivšeg vlasnika kofera sada neki naš komšija - kaže Radojević.

U unutrašnjosti lokala na plafonu, se vide originalne bavarske, grede sa početka, 19 veka.

 

 

- Plafon iznad nisu daske koje smo mi pričvrstili, već grede koje su početkom 19 veka, donošene iz Bavarske, za među-spratnu konstrukciju. Zaravnate su sa donje strane, da bi se dobio ravan plafon. Mi smo dodali čeličnu šinu, i par betonskih greda, kako bi ojačali konstrukciju objekta. Čelični stub na sredini i drvene grede su originalno rešenje za veće raspone tokom 19 veka, krakteristično za jevrejski tip gradnje – objašnjava Maja.

 

 

Tu je i instalacija uličnih naziva, jer je Pašićeva ulica, od početka, menjala naziv deset puta, kao i točilica za pivo sa hlađenjem iz 20 veka.

 

 

Vojvođanski meni ispunjen je jelima namenjenim pravim gurmanima. Tu su “Mađarska gulaš čorba”, “Carska rebra”, “Svinjske kremenadle u sosu od jabuka”, “Hortobađi” (svinjetina u pikantnom sosu sa domaćim knedlama), “Juneći perkelt”…

 

 

Restoran priča jednu vojvođansku priču o jelima naših baka koja pripremamo na jedan moderniji način. Najtraženije jelo su “Carska rebra”, ali ništa manje gostima nisu zanimljiva ni druga koju imamo u ponudi. Imamo i sezonski meni koji se četiri puta godišnje menja. Sada su trenutno akutelni specijaliteti od lososa. Od slatkiša, “Šomloi galuške “ su najprodavaniji dezert, ali i “Šne-nokle” su takođe tražene. U ponudi je i “Zaher” dosta popularan dezert i on parira originalu u Beču – kaže naša sagovornica.

 

 

Tu je i “Prekomurska gibanica”, “Šufnudle”, rezanci s makom, sirom …”Štrukle”, “Grenadir marš”…Konobari inostranim gostima opisno objašnjavaju jela iz menija, a većina onih koji dolaze prvi put u Novi Sad isključivo želi da proba neki specijalitet iz vojvođanske kuhinje.

 

 

Urađen je i meni na kineskom zbog sve većeg broja posetilaca iz ove države.

 

 

Meni je napravljen od recikliranog papira, a kako kaže naša sagovornica koncept recikliranog, dizajna prostora, podrazumeva korišćenje svih elemenata starog objekta, koji se ne sakrivaju, već se kroz obradu štite i ulepšavaju i ponovo koriste.

 

Hotelski smeštaj iznad restorana: Iznad restorana nalazi se 15 soba, kao i konferencijska sala. Restoran je konceptualno izdvojen od hotelskog smeštaja.                                                                                                                                                                                                                                                                       Svakog jutra ovde je švedski sto tokom doručka, i dostupan je kako gostima hotela tako i posetiocima restorana po ceni od 490 dinara. Restoran radi i ketering.  

Autor: Slađana Aničić

Oceni vest:
12
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Arodisi

  pre 381 dan i 23 sata

  Još kada bi izbacili pušenje odn. duvanski dim (zapravo zastor duvanskog dima), možda bi se mogli podičiti da liče na restorane vredne pažnje.

  Oceni komentar:
  3
  4
 • Žarko

  pre 380 dana i 23 sata

  Moj omiljeni restoran, rado ovde dolazim sa prijateljima i srdačno ga preporučujem svima zbog svoje posebnosti, dobre kuhinje i ljubaznog osoblja. Zamerka je na duvanskom dimu. Enterijer je vrlo originalan.

  Oceni komentar:
  1
  1
bez vode klinički centar vojvodine bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadska policija servisne informacije isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište jkp novosadska toplana matičar novi sad šoping centar promenada jkp lisje Spens elektrovojvodina novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad KCV JGSP "Novi Sad" Isključenje struje betanija JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje bebe Aleksandar Vučić servisne informacije novi sad novosađani promenada