"Revizor" 25. januara premijerno u Novom Sadu: Sve se menja, mi nikako

"Revizor" 25. januara premijerno u Novom Sadu: Sve se menja, mi nikako

Gogoljev "Revizor" u režiji Petra Jovanovića, koprodukcijska predstava Pozorišta mladih i Srpskog narodnog pozorišta, premijerno će biti izvedena 25. januara na sceni Pozorišta mladih. Tu će se u prvo vreme i igrati, a potom će se preseliti na scenu SNP-a.

Komedija koju je Gogolj napisao 1836. godine, iako su od tada prohujali razni ratovi, pa i poneki mir, nije izgubila ništa od svoje aktuelnosti. Revizor kao obrazac ponašanja postao je u međuvremenu maltene opšte mesto naših života. Patern. Modla. Obrazac ponašanja. Modus vivendi. On je više od metafore. Naša dijagnoza.

U "Revizoru" igraju: Darko Radojević, Strahinja Bojović, Tijana Maksimović Bošnjak, Emilija Milosavljević, Ervin Hadžimurtezić, Jovana Stipić Radošević, Marija Radovanov, Marko Savković, Danilo Milovanović i Aleksandar Milković.

Između prošlosti i večne privremenosti

Reditelj Petar Jovanović o radu na predstavi kaže: “S distance od skoro 200 godina prepoznajemo identične modele ponašanja. I dalje smo ista životinjska vrsta koja smo bili tada. Sve isto funkcioniše: ljudska priroda je nepromenjena, iako su se promenile okolnosti, kao i tehnologija. Svet izgleda mnogo drugačiji, ali ljudska priroda o kojoj je Gogolj pisao - ista je. Revizor je zapravo više od metafore. On je dijagnoza. Junaci našeg “Revizora” su u svojevrsnom limbu, vakumu, zaglavljeni u nekom vremenu, a to je ono što se i nama dešava. Mi smo zaglavljeni u paralelnom vremenu, nije nam jasno u kojem vremenu živimo: zaglavljeni smo u prošlosti, a budućnost nam neminovno dolazi. Tako zaglavljeni, ostajemo u stanju večne privremenosti. Ništa ne završavamo, ništa ne rešavamo. Sve ostaje tako kako jeste, jer tako je oduvek bilo i zašto bismo išta menjali? A promena je neminovna. I to je ono što nas uporno koči.”

Korumpiranost - ključna reč našeg vremena

"Revizor” je zabuna jednog društva: kod Gogolja - u malom srezu, a danas kod nas - možemo komotno govoriti i na svetskom nivou.”, kaže glumac Darko Radojević koji igra naslovnu ulogu. “Zahvaljujući gluposti i plitkosti ljudi, korumpiranosti pre svega, jedan probisvet zavede sve ljude jer su oni spremni na sve da bi sačuvali svoje male korumpirane živote. Danas su revizori svuda oko nas, najviše tamo gde treba da budu najbolji: u skupštini, u obrazovanju, zdravstvu, medijima, kulturi, onim ključnim elementima jednog društva. Revizori su zaposeli sve, bez nade da se mogu istrebiti. Korupcija je zacementirana kao način dolaska do višeg položaja, naročito do onog koji određenoj osobi po njenom znanju i sposobnostima ne pripada. Korupcija je definitivno ključna reč ovog vremena. U nju tonemo sve dublje i dublje, i pitanje je kako će se rešiti ta civilizacijska enigma današnjice. Možda se neće ni rešiti, nego će ovo trajati, i trajati: ratovi, pandemija... Doći će na red i ekološke teme, voda... Sve su to samo različiti oblici manipulacije i korupcije koja se uvek vrti oko para, a sve zajedno vodi u veliku propast jer svi, baš kao u predstavi, žele samo da zadrže svoje položaje, a na njima opstaju samo uz korupciju.”, zaključuje glumac.


Radojevićeva koleginica Emilija Milosavljević, koja u predstavi igra gradonečelnikovu kćerku, smatra da promene moraju i mogu da krenu od svakog od nas ponaosob, jer samo tako nešto se može promeniti u društvu u kakvom živimo, koje smo ovakvim kreirali isključivo mi, te ga mi moramo i menjati ako ne valja...

Promene počinju iz nas samih

“Veliki umetnik Gogolj u amanet nam je ostavio svoja dela koja jasno govore o tome da vreme ide i prolazi, ali se suštinski u društvu ništa ne menja.... Na nama je da se zapitamo – zašto? Što više prigrli korupciju kao svoj moto, današnji uspešan čovek postaje priznatiji u društvu. Mi smo stvorili ovakav svet, što znači da imamo moć da menjamo stvari. To je dug proces, ali nije nemoguć. Moramo da se pokrenemo ako nešto želimo da menjamo - neka svako počne od sebe.”.

U atmosferi privremnosti svega, osim - nažalost - privremenosti korupcije, ekipa “Revizora” zakazuje premijerski susret sa publikom 25. januara, od 19.30.

Prva repriza predstave je 7. februara.

Snežana Miletić

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan