RFZO: Lek za lečenje Parkinsonove bolesti dodat na D listu

RFZO: Lek za lečenje Parkinsonove bolesti dodat na D listu

Lek levodopa, benzerazid, koji se koristi u lečenju Parkinsonove bolesti, dodat je na D listu, objavio je RFZO.

Kako je RFZO obavestio javnost, na sednici održanoj 9. juna dopunjen je Pravilnik o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U listi D, grupa N, posle leka zonisamid, dodaje se lek levodopa, benzerazid (100mg + 25mg).

Lek se, kako navodi RFZO, uvodi u terapiju na osnovu mišljenja neurologa/neuropsihijatra, a u pitanju je kapsula sa produženim osloađanjem.

Kako su farmaceuti rekli za portal N1, lek Madopar HBS (100mg + 25mg) je Roche prestao da proizvodi u celom svetu, jer im, kako kažu, verovatno nije rentabilno, tako da tog originala više neće biti. Farmaceuti nemaju informaciju čija je proizvodnja lek koji je juče stavljen na D listu i da li ima ime, jer još niko od uvoznika nije izašao sa dozvolom za uvoz. Za sada ga nema u ponudi, dok se ne pojavi neko da ga uveze, a da bi ga neko uvezao, mora da postoji potražnja.

U apotekama se još može nabaviti Madopar (200mg + 50mg), koji proizvode Galenika i Roche.

Lekovi koji se nalaze na D listi su neregistrovani lekovi koji se mogu nabaviti u apotekama u Srbiji - uz obavezan recept, ali se, zbog malog broja pacijenata kojima su neophodni, nisu registrovali.

Lekovi koji nemaju dozvolu u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji - neregistrovani lekovi, a izuzetno i lekovi za koje je izdata dozvola za lek u Republici Srbiji i koji su istog INN (internacionalnog nezaštićenog naziva) kao lek koji se nalazi na Listi lekova, ali koji nije dostupan na tržištu Republike Srbije u količinama koje su neophodne za ostvarivanje zdravstvene zaštite osiguranih lica, odnosno koji je povučen iz prometa – objašnjava se na sajtu RFZO.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan