RFZO: Na pozitivnoj listi još 81 lek

RFZO: Na pozitivnoj listi još 81 lek

Vlada Srbije dala je zeleno svetlo novoj pozitivnoj listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na koju su stavljeni "non badžet" lekovi i inovativni lekovi, dok je za neke lekove proširena indikacija.

"Non badžet" lekovi predstavljaju terapijsku alternativu lekovima koji se već nalaze na listi lekova, a ne predstavljaju nikakvo finansijsko opterećenje za RFZO.

- U ovu grupu lekova spadaju medikamenti za lečenje kardiovaskulatornih oboljenja, respiratornih oboljenja, infektivnih oboljenja, gastrointerstinalnih oboljenja – izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Ona je pojasnila da će na taj način pacijenti dobiti savremenu terapiju bez dodatnih finansijskih opterećenja o trošku RFZO.

Od inovativnih lekova na pozitivnu listu uvedeni su lekovi za hroničnu limfocitnu leukemiju, za karcinom dojke i hepatitis C. Inovativni lekovi se uvode po posebnom modelu ugovaranja, gde deo troškova na svoj teret preuzimaju same farmaceutske kompanije.

- Za lek bosentan, koji se koristi za arterijsku plućnu hipertenziju, proširena je indikacija. Do nove liste lek je bio omogućen samo deci koja boluju od arterijske plućne hipertenzije, a sada je omogućen svim pacijentima koji boluju od te bolesti da lek koriste o trošku države – pojasnila je Radojević Škodrić.

Zahvaljujući nižem kursu evra, iz Uredbe Vlade Srbije snižene su i cene za 98,6 odsto lekova. Niže cene biće u rasponu od 0,86 odsto do 55,5 odsto.

Za osiguranike to znači da će izdvajati manje sredstava po osnovu procentualne participacije za lekove.

Direktorka RFZO kaže da u narednom periodu planiraju više aktivnosti kako bi pacijenti dobili savremenu terapiju i da pozitivna lista lekova bude kvalitetnija. U planu je i skidanje sa pozitivne liste lekova koji se dugo koriste i koji predstavljaju neku vrstu zastarele terapije

Kompletan tekst može se pročitati na portalu B92.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

protest Isključenje struje novorođenčad bebe bez struje vremenska prognoza novi sad jkp lisje bez vode isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija policija servisne informacije novi sad horoskopski znaci novosadsko porodilište novosadska policija RHMZ horoskop novosađani sahrane novi sad raspored sahrana novi sad MUP Vreme u Novom Sadu isključenje vode jkp novosadska toplana dnevni horoskop betanija mup novi sad