RFZO: Na pozitivnoj listi još 81 lek

RFZO: Na pozitivnoj listi još 81 lek

Vlada Srbije dala je zeleno svetlo novoj pozitivnoj listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na koju su stavljeni "non badžet" lekovi i inovativni lekovi, dok je za neke lekove proširena indikacija.

"Non badžet" lekovi predstavljaju terapijsku alternativu lekovima koji se već nalaze na listi lekova, a ne predstavljaju nikakvo finansijsko opterećenje za RFZO.

- U ovu grupu lekova spadaju medikamenti za lečenje kardiovaskulatornih oboljenja, respiratornih oboljenja, infektivnih oboljenja, gastrointerstinalnih oboljenja – izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Ona je pojasnila da će na taj način pacijenti dobiti savremenu terapiju bez dodatnih finansijskih opterećenja o trošku RFZO.

Od inovativnih lekova na pozitivnu listu uvedeni su lekovi za hroničnu limfocitnu leukemiju, za karcinom dojke i hepatitis C. Inovativni lekovi se uvode po posebnom modelu ugovaranja, gde deo troškova na svoj teret preuzimaju same farmaceutske kompanije.

- Za lek bosentan, koji se koristi za arterijsku plućnu hipertenziju, proširena je indikacija. Do nove liste lek je bio omogućen samo deci koja boluju od arterijske plućne hipertenzije, a sada je omogućen svim pacijentima koji boluju od te bolesti da lek koriste o trošku države – pojasnila je Radojević Škodrić.

Zahvaljujući nižem kursu evra, iz Uredbe Vlade Srbije snižene su i cene za 98,6 odsto lekova. Niže cene biće u rasponu od 0,86 odsto do 55,5 odsto.

Za osiguranike to znači da će izdvajati manje sredstava po osnovu procentualne participacije za lekove.

Direktorka RFZO kaže da u narednom periodu planiraju više aktivnosti kako bi pacijenti dobili savremenu terapiju i da pozitivna lista lekova bude kvalitetnija. U planu je i skidanje sa pozitivne liste lekova koji se dugo koriste i koji predstavljaju neku vrstu zastarele terapije

Kompletan tekst može se pročitati na portalu B92.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan