RFZO: Najviše žalbi na zakazivanje specijalističkih pregleda u KCV

RFZO: Najviše žalbi na zakazivanje specijalističkih pregleda u KCV

Najveći broj prijava o povredi prava pacijenata podnet je zaštitniku prava osiguranih lica u Kliničkom centru Vojvodine.

Kako prenosi "Dnevnik", u toku 2016. godine, zaštitnicima prava osiguranih lica obratilo se 18.850 osoba zbog problema u ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, i podneto 297 prijava o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja, navodi se u izveštaju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 

- Ukupno je podneto 297 prijava o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja. Najveći broj prijava o povredi prava podnet je zaštitniku prava osiguranih lica u Kliničkom centru Vojvodine (97) i u Zdravstvenom centru Vranje (43). Više od deset prijava imali su i Opšta bolnica Kraljevo (15) , Opšta bolnica Subotica (23), Dom zdravlja Požarevac (13), VMA (19) i Dom zdravlja Novi Sad (19) – navodi RFZO.

Od ukupno 149 zdravstvenih ustanova, u kojima je obezbeđena zaštita prva osiguranika, prijave o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja evidentirane su u 43 zdravstvne ustanove, piše "Dnevnik"

- Od 297 prijava o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja, postupanjem zaštitnika je utvrđeno je da nije bilo povrede prava iz zdravstvenog osiguranja, dok 12 prijava nije razmatrano jer ih nije podneo osiguranik, odnosno zakonski zastupnik, a 11 prijava povukli su podnosioci – kaže se u izveštaju Fonda.

Najčešći razlog podnošenja prijave je nemogućnost ostarivanja prava na specijalističko-konsultativni, odnosno dijagnostički pregled. Postupanjem zaštitnika, osiguranicima je omogućeno ostvarivanje prava na pregled u roku od 30 dana od dana javljanja osiguranika zdravstvenoj ustanovi, kako je i utvrđeno zakonom.

- U slučajevima kada osiguraniku nije bilo omogućeno zakazivanje pregleda u propisanom roku, zaštitnik ga je obaveštavao o mogućnostima i načinu refundacije troškova za pružene zdravstvene usluge u privatnoj praksi ili u dopunskom radu zdravstvene ustanove s kojom je zaključen ugovor – objašnjavaju u Republičkom fondu za zdrastveno osiguranje.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan