RFZO: Od naredne godine spinalna mišićna atrofija deo obaveznog skrininga svih beba

RFZO: Od naredne godine spinalna mišićna atrofija deo obaveznog skrininga svih beba

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je da će kao i do sada samo izabrani lekari moći da propisuju lekove o trošku države, a ne privatnici, i dodala da će prava koje će pojedini pacijenti dobiti na osnovu novog Pravilnika o medicinsko tehničkim pomagalima učiniti Srbiju liderom u Evropi.

U intevjuu za današnju Politiku, ona je rekla da se elektronski recepti koje budu izdavali privatnici ne odnose na lekove koji se propisuju i izdaju na teret RFZO i podseća da je RFZO usvojio novi Pravilnik o medicinsko tehničkim pomagalima koji će ljudima znatno olakšati dobijanje različitih vrsta proteza a koji je dostavljen Ministarstvu zdravlja na dalje postupanje.

Kaže da je to najveća izmena u poslednjih deset i više godina. Prema njenim rečima, na osnovu tog Pravilnika ljudi kojima su amputirani ekstremiteti dobiće pravo na najsavremenije proteze, čije će delove lekar birati prema individualnim potrebama čoveka.

Sada će ti ljudi, ako im nijedna proteza ne odgovara, moći da dobiju i invalidska kolica, rekla je direktorka fonda i dodala da će pravo na ortoze imati i osobe sa cerebralnom paralizom, dok će deca dobijati stajalicu.

Za ljude koji imaju problem sa kičmom, kako kaže, predviđeni su mideri od najsavremenijih materijala.

Deca koja se rode sa deformitetom stopala dobijaće besplatno ortopedske cipele, ako postoji potreba, rekla je Škodrić i naglasila da je pravilnik vodio računa i o retkim bolestima, kao i o deci leptirima.

Kaže da se o trošku RFZO sprovodi i obavezni neonatalni skrining novorođenčadi za fenilketonuriju, hipotiroidizam i da će od naredne godine i spinalna mišića atrofija biti deo obaveznog skrininga svih beba.

Dodaje i da se javlja i potreba za proširenje neonatalnog skiniga.

RFZO će proširiti broj bolesti za dijagnostiku, jer će biti potrebno izdvajanje manje sredstava nego prilikom slanja u inostranstvo.

Naglasila je i da Srbija ima sve ključne lekove u borbi protiv korona virusa, da nadležni prate situaciju na tržištu novih lekova koji će se pojaviti, a što se očekuje na osnovu brojnih studija koje ispituju potencijalne lekove.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan