RFZO: Stare knjižice važe sve dok su overene

RFZO: Stare knjižice važe sve dok su overene

Sa Novom godinom, stare papirne knjižice odlaze u istoriju. Od sada ćemo koristiti nove, čipovane, elektronske kartice. Od ukupno šest miliona 850 hiljada zdravstvenih osiguranika, njih 5,5 miliona predalo je zahtev za zamenu papirnih knjižicama novim karticama.

Poslednjeg petka u godini za nama, u jednoj od filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje bile su velike gužve. Slika je bila identična u gotovo svim prestoničkim filijalama. U red su stali i oni koji su sačekali poslednji momenat, prenosi "RTS".

Građani kažu da je su čekali "poslednji momenat" da predaju zahtev za zamenu knjižica pošto su radili svaki dan do sada.

Ako je suditi po statistici, poslednja tri meseca građani Srbije su revnosniji. U oktobru, novembru i decembru podneto je po više od milion zahteva, a u, na primer, septembru svega 417.000 zahteva.

- Svi naši osiguranici koji su 31.12 zamenili knjižicu i imaju overu do marta-februara ona će isto važiti. Moći će da ostvare zdravstvenu zaštitu na osnovu ove stare, dok ne dobiju elektronsku karticu – kaže dr Verica Lazić v.d. direktora RFZO. - A svi kojima ističe overa u januaru-februaru moraće da se jave našim ispostavama kako bi dobili potvrdu na osnovu koje će da se leče dok ne dobiju elektronsku karticu.

Kako prenosi "RTS", najviše se odlazilo u filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pa je tamo podneto i najviše zahteva. Preko e-uprave je podneto oko 160.000 zahteva, a u poštama više od 250.000.

- Zahvaljujući kovnici novca i aneksu ugovora, mi smo povećali kapacitete izrade kartice. Tako da sada više nije 350.000, biće 700.000 a mesečnom nivou. U dogovoru sa kovnicom do 31. marta će biti izrađene sve kartice – dodaje Verica Lazić.

Troškovi izrade kartice iznose 400 dinara, a plaća ih osiguranik ili poslodavac. Socijalno ugrožene kategorije stanovništva, novorođenčad, deca sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici dobiće je besplatno.

 
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan