RFZO: Stare zdravstvene knjižice više nisu potrebne

RFZO: Stare zdravstvene knjižice više nisu potrebne

Mnogi građani i dalje kod lekara nose dve zdravstvene legitimacije, a iz RFZO poručuju da nema potrebe da to čine.

Na preglede kod izabranog lekara u domovima zdravlja, mnogi Novosađani i dalje, uz novu zdravstvenu karticu, nose i staru knjižicu, pitajući se zašto je to neophodno. Iz RFZO poručuju da nema potrebe da osiguranici nose dve zdravstvene legitimacije i da je problem u lošoj organizaciji zdravstvenih ustanova.

- Organizacija zdravstvenih ustanova nije u nadležnosti Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, već direktora – kažu za "Novosti" u RFZO.

- Za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu nije potrebno koristiti staru knjižicu, posebno zbog toga što se ona poništava nakon uručivanja nove zdravstvene kartice. Nećemo ulaziti u razloge zbog kojih se pojedinim osiguranicima traže stare zdravstvene knjižice, iako se na osnovu informacija kojima RFZO raspolaže može zaključiti da je reč o lošoj organizaciji zdravstvenih ustanova, koje i dalje ne koriste sve mogućnosti informacionih sistema kojima raspolažu – dodaju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Primedbe na elektronske knjižice bile su da nemaju broj kartona, ime izabranog lekara, upozorenja na eventualne alergije, podatke o primljenim vakcinama... U RFZO navode da je na čip zdravstvene kartice moguće upisivati i ažurirati samo podatke u vezi sa zdravstvenim osiguranjem.

- S obzirom na to da se tiču zdravstvenog stanja, a ne zdravstvenog osiguranja, podaci o alergijama, krvnoj grupi, vakcinama, bolestima od kojih osigurana lica boluju treba da se nalaze u centralizovanoj bazi podataka elektronskog kartona – navode u RFZO.

- To je u nadležnosti projekta Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan