RFZO: Uskoro više lekova na recept, prioritet sniženje cena

RFZO: Uskoro više lekova na recept, prioritet sniženje cena

Nova pozitivna lista lekova biće usvojena na jednoj od sledećih sednica Vlade Srbije i na njoj će se naći medikamenti koji predstavljaju paralelu preparatima koji se trenutno izdaju na recept.

U razgovoru za "Politiku" profesor dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), naglašava da će se time povećati konkurentnost, ali i – ono što je najvažnije za pacijente – obezbediti sigurnije snabdevanje tržišta.

Prioritet na ovoj listi je sniženje cena pojedinih lekova. Bitno je da nastavimo da kontinuirano korigujemo cene i da ih snižavamo. U 2018. godini snizili smo cene lekova za više od 95 odsto medikamenata za 0,78 do 55,50 odsto, a 2019. godine za isti broj lekova sniženje je iznosilo od 0,86 do 55,96 – kaže prof.dr Sanja Radojević Škodrić.

Na pitanje, zbog čega do kraja godine pacijenti u Srbiji neće moći da dobiju nove inovativne lekove i kada ih mogu očekivati o trošku RFZO, direktorka ističe da zbog sprovođenja reformi finansijske kontrole u 2019. nisu obezbeđena dodatna sredstva za tu namenu jer je cilj da se postigne što efikasnije i transparentnije finansiranje zdravstva uz potpunu kontrolu nad troškovima. Trenutno RFZO zajedno sa farmaceutskim kompanijama završava reviziju posebnih ugovora i radi na uvođenju novih ugovora, a sve u cilju da se što više lekova nađe na listi. Koji će se od medikamenata na kraju naći na listi, određuje Centralna komisija za lekove, a uloga Fonda je da zajedno sa ministarstvima zdravlja i finansija obezbedi sredstva za stavljanje tih lekova na listu. Po mišljenju struke, trenutni prioritet su lekovi za lečenje multiple skleroze i karcinoma pluća.

Detaljnije možete pročitati na sajtu Politika.rs.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Joe

  pre 8 dana i 5 sati

  Ma, jes. Idu izbori, svega će biti. I pečenih ševa će deliti.

  Oceni komentar:
  0
  0
servisne informacije elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija Spens promenada JGSP "Novi Sad" klinički centar vojvodine Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja Aleksandar Vučić Isključenje struje sahrane novi sad šoping centar promenada novosađani KCV isključenje vode servisne informacije novi sad betanija novosadsko porodilište matičar novi sad bebe isključenja struje novorođenčad bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana jkp lisje novosadska policija