RFZO: Uskoro više lekova na recept, prioritet sniženje cena

RFZO: Uskoro više lekova na recept, prioritet sniženje cena

Nova pozitivna lista lekova biće usvojena na jednoj od sledećih sednica Vlade Srbije i na njoj će se naći medikamenti koji predstavljaju paralelu preparatima koji se trenutno izdaju na recept.

U razgovoru za "Politiku" profesor dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), naglašava da će se time povećati konkurentnost, ali i – ono što je najvažnije za pacijente – obezbediti sigurnije snabdevanje tržišta.

Prioritet na ovoj listi je sniženje cena pojedinih lekova. Bitno je da nastavimo da kontinuirano korigujemo cene i da ih snižavamo. U 2018. godini snizili smo cene lekova za više od 95 odsto medikamenata za 0,78 do 55,50 odsto, a 2019. godine za isti broj lekova sniženje je iznosilo od 0,86 do 55,96 – kaže prof.dr Sanja Radojević Škodrić.

Na pitanje, zbog čega do kraja godine pacijenti u Srbiji neće moći da dobiju nove inovativne lekove i kada ih mogu očekivati o trošku RFZO, direktorka ističe da zbog sprovođenja reformi finansijske kontrole u 2019. nisu obezbeđena dodatna sredstva za tu namenu jer je cilj da se postigne što efikasnije i transparentnije finansiranje zdravstva uz potpunu kontrolu nad troškovima. Trenutno RFZO zajedno sa farmaceutskim kompanijama završava reviziju posebnih ugovora i radi na uvođenju novih ugovora, a sve u cilju da se što više lekova nađe na listi. Koji će se od medikamenata na kraju naći na listi, određuje Centralna komisija za lekove, a uloga Fonda je da zajedno sa ministarstvima zdravlja i finansija obezbedi sredstva za stavljanje tih lekova na listu. Po mišljenju struke, trenutni prioritet su lekovi za lečenje multiple skleroze i karcinoma pluća.

Detaljnije možete pročitati na sajtu Politika.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Joe

  pre 411 dan i 6 sati

  Ma, jes. Idu izbori, svega će biti. I pečenih ševa će deliti.

  Oceni komentar:
  0
  0