RFZO: Znatno uvećanje budžeta za retke bolesti

RFZO: Znatno uvećanje budžeta za retke bolesti

U odnosu na 2012, kada se za retke bolesti izdvajalo 130 miliona dinara, ove godine se beleži značajno uvećanje budžeta, koji sada iznosi 4,3 milijarde dinara, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Sanja Radojević Škodrić je istakla kako je država u avgustu ove godine donela odluku da se obezbedi dodatnih 150 miliona dinara za lečenje cistične fibroze, dok je naknadno odobreno još 450 milion za lečenje retkih bolesti.

U 2021. godini za lečenje retkih bolesti izdvojeno je ukupno 13,2 milijarde. O trošku RFZO sprovodi se obavezan neonatalni skrining novorođenčadi na određene bolesti, dok se trenutno na Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" sprovodi pilot projekat za postnatalni skrining na spinalnu mišićnu distrofiju (SMA), koji će od aprila sledeće godine biti uvršćen u obavezan skrining o trošku RFZO. Primena "off label" lekova je jedan od glavnih problema sa kojima se RFZO suočava kada su u pitanju lekovi za retke bolesti, a posebno kada je reč o deci ‒ rekla je Radojević Škoro danas u Novom Sadu na Regionalnoj konferenciji o retkim bolestima.

Prema njenim rečima, radi se o lekovima koji nisu registrovani za određeno oboljenje, već za potpuno druge indikacije, dok se u svetu u mnogome uspešno primenjuju i u ovoj oblasti, te je stoga potrebno zakonom prepoznati i urediti primenu "off label" lekova.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan