RGZ apeluje na vlasnike nekretnina da upišu JMBG u katastar

RGZ apeluje na vlasnike nekretnina da upišu JMBG u katastar

U evidenciji katastra nalazi se više od 19 miliona parcela, a među osnovnim podacima vlasnika jedinstveni matični broj građana (JMBG) trenutno nije upisan kod svih.

Iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) upozoravaju da ovaj propust može napraviti problem prilikom kupoprodaje, jer je JMBG jedini podatak koji je drugačiji za svaku osobu, dok se drugi mogu poklopiti u desetinama slučajeva. Zbog toga apeluju da vlasnici što pre unesu i ovu činjenicu u bazu podataka katastra.

Većina nosilaca prava nad nepokretnostima i ne zna da osim imena, imena jednog roditelja, prezimena, adrese prebivališta, odnosno boravišta, identifikacioni podaci moraju da sadrže i JMBG. To najčešće saznaju kada pokušaju da prodaju imovinu, pa ih notar opomene ili odbije prilikom sklapanja ugovora, dok se ne upiše i ova činjenica. Može da se dogodi, naime, da još desetine ljudi imaju identičnu kombinaciju – ime, prezime i ime roditelja.

– Upis JMBG je značajan kao bezbednost i štiti od prevare, jer je to individualna i neponovljiva oznaka identifikacionih podataka o građaninu kao fizičkom licu, koji se određuje rođenjem i upisuje u Matičnu knjigu rođenih. Njegovim upisom u bazu podataka katastra nepokretnosti obezbeđuje se nedvosmislen i siguran podatak za identifikaciju imaoca prava na nepokretnosti. Time se onemogućuje da drugo lice sa istim imenom i prezimenom, kojima se i roditelj isto zove, što se u praksi događalo mnogo puta, upiše u katastru nepokretnosti u svoju korist svojinu, hipoteku na tuđoj nepokretnosti – kažu u RGZ.

Vlasnici kojima manjka ova stavka, trebalo bi da podnesu zahtev za upis kod nadležne Službe za katastar nepokretnosti.

– Uz zahtev je potrebno dostaviti očitanu, odnosno fotokopiranu ličnu kartu, lično na šalterima, u zakazanom terminu, ili dostavljanjem zahteva putem pošte preporučenom pošiljkom, za koju se plaća taksa, shodno Zakonu o republičkim taksama – objašnjavaju u katastru.

Naknada za upis ovog podatka je 550 dinara, a vlasnici nekretnina mogu da provere da li imaju upisan JMBG preko portala RGZ. 

Izvor: Biznis.rs (Marija Jovanović) 

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vlada

  pre 831 dan i 6 sati

  JMBG je upisan u svakom Ugovoru o kupoprodaji, retko da u nekom osnovu sticanja nema upisanog JMBG. Ovo opet katastar uzima "harac"!

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Nenad

  pre 831 dan i 1 sat

  Kakvi su to lopovi!

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Miki

  pre 830 dana i 22 sata

  Opet caka za držanje kože građanima. Zar je problem na šalteru pokazati ličnu kartu i br. parcele, i da se to ubaci u bazu podataka, a ne plaćati 550din, derikože!

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Novosađanka

  pre 830 dana i 21 sat

  Jeeee! Znači još jedan namet, još jedno maltretiranje građana da kleče pred vratima i šalterima RGZ... sledeće će biti da treba da se donese fotografija vlasnika, a nakon toga i fotografija nekretnine, sve taksirano... A samo pitanje: zašto do sada to nije bio problem?

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Nada

  pre 830 dana i 19 sati

  Ne bi bio problem da rade, ja sam reagovala odmah nakon 10.maja kada je to objavljeno i do danas nisu uzeli predmet da odrade. Da li je namerno ili slučajno nestalo toliko matičnih brojeva to se ne zna. Ali kako je moguće na nekretninu gde su suvlasnici majka i deca jedno dete ima upisan matični broj, a majka i drugo nemaju...

  Oceni komentar:
  0
  5
 • naucnik

  pre 830 dana i 17 sati

  HVatajte Vi pametnjakovići prevarante i lupajte ih po džepu i slobodi, a užasno nesposobne koji rade na tim poslovoma i igraju igrice u vreme rada, pa greše kao da su bez očiju i mozga, primaju debele plate i ne lete sa posla, što bi bilo "nenormalno",a onaj ko ne vidi to, eeeeeee on je kriv što nije video tuđu grešku, a plus podpisao dokument. To Vam je rešenje.Nego i Vama tako uneređen sistem odgovara jer ste ono što je davno rekao naš poznati pisac, kada fukara dođe na vlast, a pametan zaćuti.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Daj ti meni broj na kome radi neko

  pre 830 dana i 15 sati

  Katastar je dužan da čuva imovinu građana i bez JMBG.
  Takođe, Katastar ne sme da OBRIŠE podatke građana koji su mu predati, to je krivično delo.
  Većina građana je predala sve podatke.
  Ovo meni ne miriše, već smrdi na neku manipulaciju.
  Naročito ako se uzimaju novci za nešto što je sigurno propust radnika katastra, kod prijema.
  Jer se JMBG uzimao još u 80-tim, tako da zaista ne znam odakle im sad ovaj problem.
  A da ne rade - ne rade. Riba smrdi od glave, kada je nerad u pitanju.

  Doduše vest je iz Republičkog Geodetskog Zavoda, tako da se verovatno više odnosi na nepokretnosti van grada Novog Sada i jurisdikcije našeg zavoda.
  Što opet nameće pitanje, radi čega im to treba, kome sve misle da oduzmu placeve i kome da ih dele?
  Jer ja imam neke vesti koje nisu lepe, a opet, zabranjene su za objavljivanje dok se ne počnu događati. A onda će biti kasno. Našu zemlju će dobiti neki, sada tuđi građani.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Stevan

  pre 829 dana i 18 sati

  Zahtev za upis JMBG-a još 19.02.2021 u Smederevu. Rečeno je da se završava za 2-3 meseca i da ću dobiti ispravku na kućnu adresu. Do današnjeg dana nema pomaka. Vidi se javašluk i nerad u javnim službama.

  Oceni komentar:
  0
  0