RGZ: Najviše nekretnina prodato u Novom Sadu, najskuplji stanovi u BG-u, a poljoprivredno zemljište – u Kaću i Rumi

RGZ: Najviše nekretnina prodato u Novom Sadu, najskuplji stanovi u BG-u, a poljoprivredno zemljište – u Kaću i Rumi

Najskuplji stan u Srbiji, koji je prodat u drugom kvartalu ove godine nalazi se u Beogradu na vodi, ima 163 kvadrata i kupac ga je platio 1.387.888 evra.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), na istoj lokaciji prodat je i najskuplji kvadrat stana u Srbiji i koštao je 9.545 evra po metru kvadratnom, a površine je 97 kvadrata, dok je najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu i koštala je  2,9 miliona evra.

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je na beogradskoj opštini Stari grad za 12.240 evra, površine 29 kvadratnih metara, a najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 10,2 miliona evra ostvarena je na Paliluli, površine 3.183 kvadrata. Najskuplje garažno mesto po ceni od 42.000 evra prometovano je na Kopaoniku. Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je u Južnobačkom okrugu, u selu Kać po ceni od 40 evra po kvadratu za parcelu površine 52 ara.

Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u drugom kvartalu 2022. godine prometovano je u opštini Ruma, u mestu Pavlovci po ceni od milion evra za 5.66 hektara.

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Srbiji u drugom kvartalu iznosio je dve milijarde evra, što predstavlja povećanje od 27,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti bio je 35.939, što je za 1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, što znači da nije prodato mnogo više stanova, već da je u njihovu kupovinu uloženo više novca, piše Euronews.

Stanje po gradovima

U drugom kvartalu 2022. godine u odnosu na drugi kvartal 2021. godine zabeležen je rast broja kupoprodaja u Novom Sadu za 83 ugovora (2,7%), Gradu Beogradu za 398 ugovora (4,4%), i Kragujevcu za 51 ugovora (7,4%), dok je u Gradu Nišu zabeleženo smanjenje za 7 ugovora (0,7%) – navode u RGZ.

Najveći broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora u drugom kvartalu 2022. godine dostavljenih od strane javnih beležnika je na području Osnovnog suda u Novom Sadu – 3.817 sa obimom novčanih sredstava od oko 265 miliona evra. Najveći obim novčanih sredstava uloženih u nepokretnosti je na teritoriji Prvog osnovnog suda u Beogradu od blizu 577 miliona evra sa oko 3.686 kupoprodajnih ugovora dostavljenih od strane javnih beležnika. Na području ostalih sudova u Republici Srbiji sklopljeno je ukupno oko 32.100 kupoprodajnih ugovora, a ukupan obim novčanih sredstava iznosio je blizu 1,4 milijarde evra.

Tekst u celini pročitajte na sajtu Euronews.rs.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan