RGZ: Notari kradu naš proizvod

RGZ: Notari kradu naš proizvod

List nepokretnosti kakav izdaju javni beležnici je u potpunoj suprotnosti sa zakonom i predstavlja direktnu krađu našeg proizvoda, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Javni beležnici imaju direktan pristup centralnoj bazi katastra za besplatno preuzimanje digitalnog dokumenta lista nepokretnosti, ali nemaju pravo da izdaju list nepokretnosti, niti se dokument koji oni "generišu" iz baze katastra može nazivati "listom nepokretnosti", upozorio je RGZ u saopštenju.

U njihovoj nadležnosti je da, po zahtevu stranke, odštampaju taj dokument i bez ikakvih izmena overe i tu uslugu naplate. Međutim, "list nepokretnosti" koji izdaju javni beležnici izdaje se na način koji stvara utisak da se radi o potpuno novom dokumentu, na čijoj prvoj strani se nalaze obeležja i simboli Ministarstva pravde, a ne RGZ, a podaci iz lista nepokretnosti predstavljeni su u formi koja podseća na stari izgled zemljišno-knjižnog izvoda – upozorio je RGZ koji to smatra direktnom krađom njihovog proizvoda.

U saopštenju RGZ se ocenjuje da javni beležnici na taj način svesno i namernu zbunjuju građane Srbije i ugrožavaju njihovo poverenje u državne organe.

Plagiranjem lista nepokretnosti Javnobeležnička komora kao da pokušava da za sebe i Ministarstvo pravde pribavi zasluge za uspešne reforme iz oblasti zemljišne administracije koje je sproveo RGZ – zaključuje se u saopštenju.

Oceni vest:
10
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lawyer

  pre 980 dana i 8 sati

  Proizvod...?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Milan

  pre 980 dana i 2 sata

  RGZ ima svoj proizvod? Jasno je kakve prihode ubirate od izdavanja ali nazivati list nepokretnosti vasim proizvodom samo govori u kakvom jadnom sistemu zivimo.
  P.S. Ako u buducnosti zelite da veci broj ljudi "kupi" ovaj proizvod od Vas a ne od drugih sluzbi koje ce moci da ga izdaju pojednostavite proceduru "kupovine" (dolazak i cekanje u katastru je prilicno mucno iskustvo tako da za pocetak bi mogli da pocnete da saljete izvode emailom i overene izvode postom)

  Oceni komentar:
  1
  5