RGZ: Obim tržišta nepokretnosti pao u aprilu za 80 odsto

RGZ: Obim tržišta nepokretnosti pao u aprilu za 80 odsto

U periodu vanrednog stanja obim tržišta nepokretnosti u Srbiji smanjen je za oko 70 odsto u odnosu na stanje pre 16. marta.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), cene nepokretnosti nisu padale, a beleži se manji procenat nepokretnosti kupljenih gotovinom nego što je to bio slučaj pre vanrednog stanja, dok je, s druge strane, povećan procenat prometa stanova u odnosu na sve vrste nepokretnosti, prenosi  "Dnevnik". 

Od početka godine do uvođenja vanrednog stanja, tržište nepokretnosti je bilo u porastu pa je broj registrovanih ugovora bio 11 procenata veći nego u istom periodu lane. Međutim, kada je nastupilo vanredno stanje, taj procenat je krenuo u suprotnom smeru.

– Ako poredimo mart ove godine s martom 2019, vidimo da je procenat pao i da je obim tržišta 28 odsto manji nego prethodne godine – izjavila je za "Dnevnik" načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u RGZ-u Ana Đurković.

U aprilu je, dodala je, obim tržišta pao 80 posto.

– Period vanrednog stanja, koji poredimo s istim periodom prošle godine, pokazuje da se tržište nepokrenosti smanjilo 68 odsto – rekla je Đurković za "Dnevnik".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan