RGZ: Poljoprivredno zemljište u Južnobačkom okrugu i dalje najskuplje u Srbiji, cena hektara sve bliža EU proseku

RGZ: Poljoprivredno zemljište u Južnobačkom okrugu i dalje najskuplje u Srbiji, cena hektara sve bliža EU proseku

Cene poljoprivrednog zemljišta u Južnobačkom okrugu i dalje su najviše u Srbiji, a vojvođanske oranice su po cenama sve bliže, ako ne i više od mnogih zemalja Evropske unije.

Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za drugi kvartal ove godine, prosečna cena hektara u ovom delu Vojvodine bila je 11.700 evra što je rast u odnosu na 10.400 evra, u istom periodu 2020, piše "Politika".

Sledi Severnobački okrug gde su cene bile, u proseku, 9.550 evra, u Severnobanatskom 7.600 evra za hektar, u Južnobanatskom iznose 7.250, a u srednjem Banatu 6.900, što je malo skuplje nego prošle godine, ali jeftinije nego 2019.

Ipak, u ostalim krajevima Srbije stanje na tržištu oranica nije ni približno onom na severu zemlje. Cene poljoprivrednog zemljišta u Šumadiji, zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji, kao i u beogradskom regionu su u stagnaciji pa i u padu, u poslednje tri godine, navodi "Politika".

U tim krajevima zemlje prosečne cene hektara kreću se od 2.750 evra (u južnoj i istočnoj Srbiji) do 3.700 u beogradskom regionu. 

Ovi iznosi za plodnu vojvođansku zemlju sve su bliži, ako ne i viši, u odnosu na mnoge države Evropske unije, zaključuje list. 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan