RGZ: Prijavite posrednike koji "imaju vezu" u Katastru

RGZ: Prijavite posrednike koji "imaju vezu" u Katastru

Republički geodetski zavod (RGZ) je, analizirajući strukturu lanaca korupcije, došao do zaključka da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava van katastra, "u povezanim sistemima i kafanama".

Između građana i RGZ-a ispletena je čitava industrija iluzije, koja radi na koruptivnoj osnovi. Koristeći manipulacije predstavlja se kao da je najveći problem u RGZ-u i da on može biti rešen samo putem nekoga ko "ima vezu" u katastru – navodi se u saopštenju.

Sprečavanje ovakvih posrednika, koji generišu korupciju i onemogućavaju građane da direktno komuniciraju sa katastrom, cilj je nove antikoruptivne akcije koju je pokrenuo RGZ kako bi podigao nivo javne svesti o štetnosti korupcije.

Komplikovane i rigidne procedure rada katastra, koje za cilj imaju isključivo pravnu sigurnost i zaštitu imovine građana, koriste se za stvaranje atmosfere u kojoj samo posrednik sa vezom u katastru može da "završi stvar" i da je direktna komunikacija građana sa katastrom unapred osuđena na neuspeh. Na ovaj način posrednik opravdava nezasluženu pljačku pod plaštom navodnih "veza u katastru" – upozoravaju iz ove ustanove.

Republički geodetski zavod ističe da "ima nultu toleranciju na korupciju i moli građane da se uključe u rešavanje problema kako bismo se zajedno borili protiv zloupotreba" i ohrabruju građane da ukoliko dođu u kontakt ili primete koruptivnog posrednika, slanjem poruke na , prijave sve sumnjive radnje i potencijalne koruptivne slučajeve.


RGZ poziva građane da digitalno komuniciraju sa katastrom, jer im je na raspolaganju ukupno 28 besplatnih elektronskih servisa koji zahvaljujući digitalnim procesima rada omogućavaju da građani sami istraže i reše svoj imovinsko-pravni slučaj.

Neposrednim, digitalnim, pisanim putem komunikacije sa katastrom pomažete sebi i instituciji da bude efikasnija, pouzdanija i transparentnija što predstavlja zajednički interes za državu, građane, i institucije – zaključuju.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • gradjevinac

  pre 685 dana i 15 sati

  Beogradski metro ima vezu.
  Prijavljujem.

  Oceni komentar:
  0
  2