RGZ: Tokom pandemije prodato preko 500 vikendica, poslovni prostor najskuplji u Novom Sadu

RGZ: Tokom pandemije prodato preko 500 vikendica, poslovni prostor najskuplji u Novom Sadu

Najskuplji kvadat u novogradnji prodat je u "Beogradu na vodi".

Gostujući u "Jutarnjem programu" Radio-televizije Srbije, Ana Đurković, načelnica u Republičkom geodetskom zavodu, rekla je da je april bio preloman mesec za prodaju nekretnina i tada kreće nagli rast.

– Da bismo posmatrali tržište nekretnina, potrebno je da kažemo da je 2019. bila rekordna kada je tržište nekretnina u pitanju. Na samom početku ove godine, taj trend se nastavlja – kazala je Đurković za javni servis.

Prema njenim rečima, ako uporedimo januar 2020. sa januarom 2019, možemo da kažemo da je cena na tržištu skočila za 20 posto. 

Sama pojava pandemije u aprilu dovodi do pada prodaja nepokretnosti od 70 do 80 procenata.

Po okončanju vanrednog stanja u maju, tržište se naglo oporavlja i vraća se na period od pre vanrednog stanja, da bi u junu bilo potpuno oporavljeno i u poređenju s junom prošle godine veći je za 20 posto po obimu prometa nepokretnosti.

– Ove godine došlo je do rasta prometa građevinskog zemljišta. Za vreme vanrednog stanja, najviše su se prodavali stanovi. Posle prestanka vanrednog stanja naglo je skočio rast građevinskog zemljišta, a poljoprivrednog u nešto manjoj meri. Primetan je trend rasta prodaje vikendica – objašnjava načelnica u Republičkom geodetskom zavodu.

Najskuplji kvadat u novogradnji prodat je u "Beogradu na vodi" i to za 9.124 evra. Sledi Vračar sa 3.820 evra za kvadrat, Rezidens – 3.806 evra. Najskuplji stan prodat je u "Beogradu na vodi" za 1.380.888 evra, a u Novom Sadu za stan u Pupinovoj palati za 1.128.000 evra.

Što se tiče vikendica, u Čajetini su se prodavale po ceni od 26.000 do 253.000 evra, u Inđiji od 3.000 do 200.000 evra, Barajevu od 9.500 do 32.000 evra.

Prema rečima načelnice, prvo su se prodavale skuplje vikendice. Kada govorimo o kućama najviše plaćena je na Savskom vencu 3.200.000 evra.

Najviša je cena poslovnih prostora u Novom Sadu. Najskuplja garaža u novogradnji plaćena je na Vračaru 36.000 evra.

Najviše nekretnina plaćano je gotovinom. Odnos je za prvu polovinu ove godine 67 posto za gotovinu prema 33 za kredit. 

– Možemo da kažemo da je procenat kredita za pet posto veći nego u 2019. godini. Znači da je plaćanje kreditom stabilno i možemo da očekujemo da će kupovina nepokretnosti iz kredita rasti – ističe Đurković u razgovoru za Radio-televiziju Srbije. 

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dejan

  pre 885 dana i 12 sati

  Pa jel katastar sve to preveo na nove vlasnike il se i dalje ceka za neke dokumente i resenja po godinu dana a nista ne smes da pitas ne znas ko je neljubazniji salteruse il nacelnica konkretno katastar 2 NS a plate od naseg poreza.

  Oceni komentar:
  0
  1