RHMZ: Veoma toplo do kraja avgusta, "Batut": Kako preživeti vrućine

RHMZ: Veoma toplo do kraja avgusta, "Batut": Kako preživeti vrućine

Do kraja meseca u Srbiji će se zadržati toplo vreme sa najvišom temperaturom od 30 do 35 stepeni, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Toplo vreme kod zdravih osoba ne bi trebalo da izazove zdravstvene probleme ali osetljiva populacija mora da obrati pažnju na ponašanje u letnjim mesecima.

Polje povišenog vazdušnog pritiska danas je u Srbiji uslovljavalo pretežno sunčano vreme. Sa Mediterana stiže sve topliji vazduh.

Veoma toplo i sunčano biće i narednih dana. Do subote se očekuju maksimalne temperature do 34 stepena u nekim mestima.

Meteorolog Nedeljko Todorović, rekao je za RTS da je suvo vreme u avgustu kompenzacija za jun i jul, kada je vlažnost bila velika.

Kako se ponašati po toplom vremenu 

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je ranije ovog meseca preporuke za postupanje u toku toplog vremena. 

Iz "Batuta" navode da promena vremenskih prilika i toplo vreme, kod zdravih osoba, osim subjektivnog osećaja neprijatnosti, najčešće neće izazvati zdravstvene probleme jer zdrav organizam ima velike mogućnosti prilagođavanja spoljnim uticajima. Međutim, istaknuta je osetljiva populacija – deca, trudnice, stari, oboleli od hroničnih bolesti. Oni imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i ponašanju u letnjim mesecima. RTS prenosi nekoliko preporuka Instituta kako se treba ponašati po ovakvom vremenu i šta treba izbegavati.


Stalno rashlađujte svoj dom

Preporučuje se održavanje sobne temperature ispod 32 stepena tokom dana, odnosno ispod 24 stepena tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.

Izbegavajte boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana (od 10 do 17 časova)

Izbegavajte naporne fizičke aktivnosti. Ako morate da ih obavljate, činite to u toku najhladnijeg dela dana, što je obično između četiri i sedam časova ujutru. Boravite u hladu. Ne ostavljajte decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima.

Rashlađujte telo i hidrirajte svoj organizam

Tuširajte se u rashlađenoj vodi. Možete da primenjujete i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala, itd. Nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja. Ako izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce. Redovno unosite tečnost, pre svega vodu, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi. Izbegavajte alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina.

Redovno proveravajte kako su vam članovi porodice, prijatelji i susedi, koji žive sami

Osetljivoj populaciji (deca, trudnice i osobe starije od 65 godina) mogla bi da zatreba pomoć tokom vrelih dana. Ako neko uzima lekove, proverite sa njihovim lekarom da li ti lekovi utiču na termoregulaciju. Zatražite medicinski savet ako patite od nekog hroničnog oboljenja ili istovremeno uzimate više različitih lekova.

Potražite pomoć ako osećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju

Što je pre moguće, pređite u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu. Popijte nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature. Obratite se lekaru ako osetite neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju. Ako primetite kod nekog od članova vaše porodice ili ljudi kojima pomažete toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva i/ili nesvesticu, odnosno gubitak svesti, odmah pozovite lekara/hitnu pomoć. Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće.

Bezbedna vožnja u putničkim vozilima na visokim temperaturama

Pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, otvorite prozore i vrata radi provetravanja.  

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan