RHMZ: Visoke temperature sve do 10. avgusta, lokalno i do 42°C

RHMZ: Visoke temperature sve do 10. avgusta, lokalno i do 42°C

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj kaže da se očekuje da veoma topao period u Srbiji potraje do 10. avgusta, kada će uslediti osveženje koje bi oborilo temperaturu sa 40 na oko 30 stepeni.

- Nalazimo se na početku veoma toplog perioda s temperaturom znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, koje su od 27 do 30 stepeni. Danas i sutra očekujemo temperature od 34 do 38 stepeni, dok će u petak i za vikend u većini mesta maksimalna temperatura biti 39 i 40 stepeni, sa verovatnoćom da lokalno dostigne i 42 stepena – rekao je Slobodan Sovilj za Tanjug.

Zbog toga će u celoj zemlji biti proglašen crveni meteoalarm.

Za sada je na snazi narandžasti meteoalarm, koji se, pojašnjava Sovilj, uvek izdaje kada maksimalne temperature dostignu 35 stepeni, ali počev od četvrtka pa do 10. avgusta zbog temperature iznad 38 stepeni biće na snazi najviši stepen upozorenja, odnosno crveni meteoalarm.

Sovilj kaže da će biti još toplih talasa do kraja leta, ali i da je malo verovatno da se ovakve vrućine ponoviti do kraja avgusta ili u septembru.

On je objasnio da sama činjenica da će na teritoriji Srbije ili na delu teritorije biti 40 stepeni nije dovoljan uslov da bi se proglasila vanredna situacija i dodao da proglašavanje vanredne situacije nije u nadležnosti RHMZ, već Sektora za vanredne situacije MUP.

- Kada mere koje se svakodnevno sprovode nisu dovoljne za normalno funkcionisanje u državi tada Sektor za vanredne situacije može da donese posebne mere i u tom slučaju jedino može da se proglasi vanredna situacija. RHMZ proglašava najviši stepen upozorenja, a onda Sektor dalje procenjuje situaciju i u zavisnosti od stanja na terenu, temperature i dužine trajanja toplotnog talasa, može da donese odluku o proglašenju vanredne situacije – rekao je Sovilj za Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije.

Kako se Novosađani bore s nesnosnim vrućinama pogledajte OVDE.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan