RIK: Odbijen prigovor Novosađanina kome nije omogućeno da glasa

RIK: Odbijen prigovor Novosađanina kome nije omogućeno da glasa

Republička izborna komisija danas je razmotrila sve prigovore podnete na sprovođenje izbora i odlučila da se glasanje poništi i na po jednom biračkom mestu u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli i beogradskoj opštini Zvezdara.

Kako "Večernje novosti" prenose, izbori će na tim biračkim mestima biti ponovljeni 11. aprila.

Na biračkim mestima u Kraljevu, Pančevu i Vršcu izbori su poništeni jer je bilo više glasačkih listića u kutijama od broja birača koji su izašli na izbore.

U Vrbasu na biračkom mestu broj 5 izbori su poništeni jer je jedan glasač ubacio u kutiju dva listića, što je evidentirano i u zapisniku sa tog biračkog mesta.

Izbori na biračkom mestu 18 u opštini Topola poništeni su jer je dopisan najmanje jedan birač u birački spisak.

RIK je juče razmatrala pet prigovora i tada je odlučila da se izbori ponište na po jednom biračkom mestu u Zrenjaninu i Bačkoj Palanci i ponove 11. aprila, prenose "Večernje novosti".

RIK je razmotrila ukupno 49 prigovora, a danas je odlučivala o 44, od kojih je šest prihvatila.

Među odbijenim je i prigovor jednog birača iz Kragujevca koji nije imao validne identifikacione dokumente, a hteo je da glasa sa legitimacijom za javni prevoz.

Odbijen je prigovor i jednog glasača u Novom Sadu kome birački odbor nije dozvolio da glasa jer je utvrđeno da je to već učinio budući da je u izvodu stajao potpis pored njegovog imena.

Taj birač tvrdi da potpis nije njegov nego falsifikat i predlaže da se odredi grafološko veštačenje.

Navodi i da na njegovom prstu nije bilo tragova spreja koji se prska svakom biraču koji pristupi glasanju.

"Večernje novosti" dalje prenose da je RIK taj prigovor odbila kao neosnovan, uz obrazloženje da Komisija nije ovlašćena da obavlja predloženu grafološku analizu potpisa u izvodu iz biračkog spiska.

Komisija je ocenila da u konkretnom slučaju postoje određeni elementi krivičnog dela povreda prava glasanja iz člana 155 Krivičnog zakonika, ali je konstatovala da se postojanje samog krivičnog dela u tom konkretnom slučaju ne može utvrđivati u postupku pred RIK-om.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan