Rikša sa Telepa na novosadskim ulicama

Rikša sa Telepa na novosadskim ulicama

Kao tehničar na pokrajinskoj televiziji Atila Feher iz Novog Sada obišao je mnoge zemlje sveta. Inspirisan rikšama, koje je upoznao na putovanjima tokom karijere, pre godinu i po dana ovaj penzioner je došao na ideju da napravi svoje prevozno sredstvo.

Od tada najveća je atrakcija na ulicama glavnog grada Vojvodine.

- Počelo je spontano kroz razgovor u mojoj porodičnoj kući na Telepu, kao ideja koju bismo mogli ostvariti moj prijatelj i ja. Prvo sam sve osmislio u glavi, a onda smo napravili nacrte budućeg vozila – počinje priču Atila i nastavlja: - Trebalo nam je tri meseca da ga napravimo. Išli smo korak po korak. Osovinu smo napravili sami. Ali, problem su bili delovi koje smo morali nabaviti iz inostranstva, kao što su amortizeri, točkovi i italijanske gume koje navodno ne mogu da se probuše – objašnjava Feher.

Vozilo od 38 kilograma ima četiri točka, servo ručnu kočnicu, volan od Alfa romea, trubu, prednja i zadnja svetla na bateriju, kao i menjač sa petnaest brzina. Sve je sastavljeno u radionici kod Atilinog prijatelja Joce.

- Ubacim u srednju brzinu da mi bude lakše dok vozim. Vrtim pedale desetak metara i posle toga se ono kotrlja samo od sebe još pedeset metara. Zaštitna kabina je od plastike i moram priznati da uživam ići po kiši, jer dok svi oko mene drže kišobrane, ili beže od provale oblaka, ja bezbrižno pedalam po ulicama. Takođe, vozilo ima napred i nazad registarske tablice, prednje su od jednog fijakera koji više ne postoji, a zadnje su od mog starog čamca. Zbog toga prevozno sredstvo deluje još ozbiljnije – kaže Atila sa osmehom na licu.

Unutar kabine, iza vozačevih leđa, postavljene su korpe u kojima sagovornik portala mojnovisad.com prenosi namirnice koje kupi na pijaci, ali i sve ostalo što mora da ponese.

- Uglavnom ja idem u nabavku da olakšam supruzi kućne obaveze. Svi mi mašu kada me vide. Taksisti se smeju, a deca se raduju. Čak i u retrovizoru primetim znatiželjne poglede. Negoduju jedino biciklisti, jer zauzmem celu površinu biciklističke staze. Kad ugledam dvotočkaše ispred mene obavezno im sviram, ali se i popnem malo na pešački da ih propustim. Oni me gledaju u čudu, a neki se čak i prekrste – rekao je Feher.

Novosađanin već godinu dana koristi ovo vozilo. Priznaje da ne zna kako da ga nazove, ali u šali kaže da je rikša sa Telepa.

- Nedavno me je zaustavio jedan muškarac i pitao da li sam taksista. Rekao sam mu da danas ne radim – kaže Atila kroz smeh.

 

Oceni vest:
26
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan