"RITAM EVROPE": Let 3, Disciplina, Tri kapljice i The Toasters na Trgu slobode

"RITAM EVROPE": Let 3, Disciplina, Tri kapljice i The Toasters na Trgu slobode

Deveti maj je u našem gradu tradicionalno povod za veliko slavlje, a ove godine će se na Dan pobede uz "Ritam Evrope" proslaviti i evropska titula, najavljuju iz Exit tima.


Tačnije, na tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, pored obeležavanja pobede u Drugom svetskom ratu, biće proslavljena i titula Najboljeg evropskog velikog festivala koju je Exit nedavno osvojio po drugi put u ovoj deceniji.

Veliko slavlje, zakazano na Trgu slobode, ugostiće velike domaće i regionalne bendove kao što su Let 3, Disciplin A Kitschme i Tri kapljice, ali i njujorški ska sastav The Toasters. Pobednička fešta nastaviće se do ranog jutra u klubu Quarter, uz ovogodišnje DJ rezidente Exitove Dance Arene, a muzičkom programu pridružiće se i edukativni sadržaji Fondacije Novi Sad 2021, koja će 9. i 10. maja u Studiju M organizovati Međunarodnu konferenciju "Neutralno", na temu održivosti javnih prostora.

O UČESNICIMA: Muzički program počinje na Trgu Slobode, gde će jedan od najpoznatijih rok sastava na ovim prostorima, Disciplin A Kitschme nastaviti svoju misiju čišćenja i oplemenjivanja javnog života. Trenutno u fazi oblikovanja svog sledećeg albuma, Disciplina će posetiti Novi Sad i još jednom razgaliti srca, razgibati tela i nahraniti bukom sve okupljene. Pridružiće im se Let 3, popularni rok sastav iz Rijeke, jedni od apsolutnih miljenika novosadske publike koja je imala priliku da prisustuvuje njihovim avangardnim nastupima. Iz Njujorka nam stiže ska sastav The Toasters, pripadnici takozvanig drugog talasa generacije sastava koji stvaraju i izražavaju se u ska žanru. Bend poznat po fenomenalnim koncertima punim pozitivne energije i zdravih stavova. Uvertira u večernji program ovogodišnjeg Ritma Evrope biće lokalni "all girl" pank-rok sastav Tri kapljice koje će zagrejati pubiliku te večeri a čiji se album tokom proleća očekuje u izdanju SKC Novi Sad. U duhu pobede, velika proslava titule Najboljeg evropskog festivala koju je Exit već drugi put osvojio na Evropskim festivalskim nagradama, biće nastavljena u klubu Quarter, gde će se u noći između 9. i 10. maja predstaviti najomiljenija domaća i regionalna klupska imena.


Pored muzičkih dešavanja, u Novom Sadu se za Dan Evrope tradicionalno održava niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa, do velikog koncerta na Trgu slobode, a tokom godina ovaj događaj postao je jedan od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu. Fondacija Novi Sad 2021 tim povodom 9. i 10. maja u Studiju M održaće konferenciju “Neutralno” , koja će predstavljati prostor za dijalog u kojem će biti prezentovane različite prakse u Evropi i regionu o održivosti kulturnih prostora. Ključno pitanje ovog dijaloga jeste kako su kulturni prostori uspeli da prilagode svoju ulogu društvenog i edukativnog subjekta zahtevima za ekonomskom samoodrživošću. Takođe, pitanje je i da li su i na koji način uspeli da zadrže svoju nezavisnu ulogu u odnosu na zvaničnu državnu kulturnu politiku i ideologiju, i time (p)ostanu ključni elemenat razvoja zajednice i društva. Na konferenciji učestvuju komenadžeri nekih od najuspešnijih kulturnih prostora iz Nemačke, Austrije, Francuske, Švedske, Italije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a zainteresovani koji žele da prisustvuju konferenciji mogu da se prijave putem ovog linka.


ZAŠTO 9. MAJ: Nakon kolosalnih razaranja, obeleženim najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 09. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder. Od tada se Deveti maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Tokom proteklih 66 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije. Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke. Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se Deveti maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznat i kao Dan Evrope.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp izmena režima saobraćaja bez struje novosadska policija servisne informacije Evropska noć istraživača 2019 Isključenje struje raspored sahrana novi sad isključenje vode noć istraživača JKP Vodovod i kanalizacija opens distrikt betanija opens 2019 novosadsko porodilište bebe isključenja struje elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje horoskopski znaci astrologija Novo naselje servisne informacije novi sad bez vode Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novorođenčad horoskop raspored sahrana i ispraćaja