"River": Ručno rađeni kanui i kajaci iz novosadske radionice

"River": Ručno rađeni kanui i kajaci iz novosadske radionice

Špic kupališta Štrand i Ribarskog ostrva imaju jednu zajedničku tačku – brod-katamaran "Plivajuće ostrvo".  Sigurno ste već naišli na njega i primetili kanue i kajake koji ga krase. Ovo je priča o njima.

Ljubitelji veslanja, rekreativci, zaljubljenici u prirodu i reku sigurno su već otkrili ovu malu oazu na Dunavu i isprobali jedan od "River" plovila. Često ih možete videti kako plove Dunavom, zavlače se u njegove rukavce i šepure pred ostalim čamcima. Prepoznaćete ih po vedrim bojama i veslačima koji njima upravljaju. 

Foto:Aleksandar Milutinović


Kanui nastali u radionici
Aleksandra Ćirića projektovani su po uzoru na kanadski klasik među kanuima, čuveni model "Prospector". Ove, strpljivo i s ljubavlju rađene, kanue karakteriše izuzetna plovnost, upravljivost, manevarske osobine i veliki unutrašnji volumen za stvari. Njima je lako veslati uzvodno, sa dva veslača su upravljivi i po bočnom vetru a zahvaljujući dubini korita, veslaju se po brzacima i bukovima do treće klase.

– Kanu "Balkanika 475" već tri godine proizvodim u radioničarskim uslovima. Još uvek to nije prava proizvodnja, ali kako koji kanu napravim odmah ga tržište prihvati. Apsolutno ne mogu da pravim zalihe jer šta god da napravim proda se. To je kanu koji se na ovim prostorima još nije pojavio. Izdvaja se po samoj konstrukciji, plovidbenim osobinama i ono što je najbitnije – to je da u proizvodnji koristim nove materijale. To je pre svega stakleno platno, diolen, koristi se i poliesterska smola i dobija se jedan izuzetno lagan, izuzetno plovan proizvod koji je čvrst, elastičan i prihvatljiv za ovo tržište – objašnjava Aleksandar Ćirić.


Dno kanua je rađeno u sendvič tehnologiji zbog podužne i poprečne čvrstine plovila. Talasnjače kanua, palube, središnje ukrućenje i sedišta, urađena su od jasenovog drveta, pet puta premazanog sa tikovim uljem. Na celom čamcu su upotrebljeni isključivo prohromski šrafovi sa ukrasnim glavama a nosači sedišta su od aluminijumskog profila, plastificiranog u boji.

Foto: Aleksandar Milutinović Foto: Aleksandar Milutinović


Da sve nije samo prazna priča možete se uveriti i sami, i to svakog dana na Dunavu. Aleksandar će vas upoznati sa osobinama plovila, pokazati ga na licu mesta i omogućiti vam da ga sami testirate.

– Možete i treba da dođete, da ga isprobate i vidite da li je to čamac za vas, da li je to ono što ste zamišljali i što ste želeli. Lako ćemo za trgovinu. Najbitnije je da ste vi zadovoljni i kada odlučite da kupite da ste vi već probali i da znate šta kupujete – poziva vas Aleksandar.


Kanui nisu jedini proizvod našeg veštog sugrađanina. Novi Sad se može pohvaliti i proizvodnjom rekreativnih kajaka. Koje, kako Aleksandar napominje,
možete sebi priuštiti umesto skupocenog mobilnog telefona.

– Kanu Balkanika je u principu već star proizvod jer ja imam i novi – to je morski kajak, koji sam nazvao "Beg". Beg od svega, od ovog života, od asfalta, od ovog virusa što je oko nas i što nas stiska, beg u prirodu i beg na vodu. Ovaj rekreativni kajak od pet metara spada u grupu morskih kajaka, širine 61 centimetar, koji je izuzetno stabilan i ono što je najvažnije – izuzetno plovan. U pitanju je jedan fantastičan kajak koji ima i veliki volumen, ima mesta za stvari. Znači, kada odlučite da pobegnete sa asfalta i od virusa, pravac – reka, jezero, more. Sednete u kajak i odete – zaključuje naš sagovornik.

Foto: Aleksandar Milutinović 


Zabeležila:
Sonja Slijepčević

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan