Roba pred istekom roka mora biti obeležena, ali ne i fizički odvojena

Roba pred istekom roka mora biti obeležena, ali ne i fizički odvojena

Ako trgovac po sniženim cenama nudi robu koja je pred istekom roka trajanja, takvu informaciju mora jasno da predoči kupcima. On nije dužan da takve proizvode odvoji na posebna mesta u prodavnici, što bi bilo korisno za potrošače, naročito kada kupuju hranu.

Ovo nalažu novi nedavno usvojeni propisi iz sektora trgovine koji preciznije definišu pojam rasprodaje, sniženja, akcijske prodaje...

Međutim, novi Zakon o trgovini, iako detaljnije reguliše ovu oblast, ipak ne predviđa da roba koja je na sniženju (a bliži joj se rok trajanja) mora da bude fizički odvojena na posebnom rafu od drugih proizvoda iz te kategorije, piše "Politika".

Kvarljiva roba, poput prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, označena je rokom trajanja utisnutim na ambalaži. U slučaju namirnica, može biti reč i o periodu važenja, koji se meri danima. Ovakvi proizvodi pred istekom roka često su na velikim popustima, negde to trgovci jasno i vidljivo ističu, dok u velikoj većini radnji širom Srbije to nije praksa, čime se potrošači mogu dovesti u zabludu. Izuzetak su oni koji takve jeftinije proizvode ističu na posebnim mestima i tako jasno ukazuju kupcima razlog sniženja.

Još jedna metoda kojom se mnogi trgovinski lanci služe jeste ta da takvim proizvodima čak ni ne snižavaju cenu, već ih ističu u prve redove na rafovima kako bi se brže prodali. Zato u potrošačkim organizacijama upozoravaju kupce da obrate veću pažnju prilikom kupovine, posebno mlečnih i suhomesnatih proizvoda, peciva, specijalnih vrsta hlebova…

U Ministarstvu trgovine  ističu da zakon propisuje da, ako se "prodajni podsticaj nudi za robu kojoj je umanjena upotrebna vrednost (roba sa greškom, oštećenje, pred istekom roka trajanja i sl.), taj razlog mora da bude jasno i nedvosmisleno istaknut na prodajnom mestu."

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu Politika.rs.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan