Robotičari sa FTN nemaju novca za odlazak na evropsko takmičenje

Robotičari sa FTN nemaju novca za odlazak na evropsko takmičenje

Tri ekipe Fakulteta tehničkih nauka pozvane su da učestvuju na evropskom takmičenju robotike "Eurobot" u Francuskoj, ali nemaju 3.000 evra za put.

Takmičenje je zakazano za 11. i 12. jun, a studenti i profesori pokušavaju sami da sakupe novac za učešće srpskog tima na "Eurobotu". Prevoz za studente košta 4.000 dinara, a noćenje i smeštaj za jednu osobu košta 25 evra.
 
Prema rečima studenta treće godine FTN, Uroša Živkovića, osim njega na takmičenju bi trebalo da učestvuje još 33 studenta, ukoliko, naravno, sakupe potrebni novac.
 
- Priključio sam se timu jer želim da usavršim znanje iz robotike. Pored priprema robota, koje traje već nekoliko nedelja, pokušavamo da prikupimo i novac. Šaljemo pisma privatnim firmama, ali, nažalost, nakon nekoliko dana većina njih nas obavesti da nisu u mogućnosti da nam pomognu, poručuje Živković.
 
 
I pored materijalnih problema studenti FTN se pripremaju da se takmiče sa evropskim kolegama čiji budžeti za robote nisu ispod 10.000 evra. 
 
- Naši roboti su sastavljeni od delova koji su stari i po nekoliko godina. Kada se vratimo sa takmičenja rastavimo robota i čuvamo delove za naredno. To je jedini način da učestvujemo. Snalazimo se kako znamo i umemo. Profesori nam pomažu, a dešavalo se da delove robota nabavljamo i na Najlon pijaci. Ne mora da znači da ako je sa pijace ne valja, takve delove treba pametno upotrebiti, istakao je student četvrte godine FTN Nenad Peleš.
 
Na evropskom takmičenju robotike predstavnici Srbije su učestvovali već 16 puta i uvek su imali zapažen uspeh. 
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Realno

  pre 2831 dan i 18 sati

  Kako treba da putuje 33 studenta, kada ekipa moze biti sastavljena maksimalno od 5 clanova?
  A sad sto postoje timovi od 20 ljudi, eee to je druga politika...

  Oceni komentar:
  0
  2