Rode na zimovanju u Srbiji

Rode na zimovanju u Srbiji

Nemojte se začuditi ako primetite rode u svom kraju. Iako spadaju u ptice selice, umesto da odlete u Afriku, neke rode su ove godine odlučile da zimu provedu ipak kod kuće.

Koordinatorka Popisa belih roda u Srbiji, Sandra Jovanović, kaže da je manji broj belih roda naučio da prezimi u našem okruženju, te da te pametne ptice znaju da ulove i miševe u polju, ali i da hranu nađu na smetlištima.

Ona je apelovala na ljude da ornitolozima prijave bele rode koje su ostale u njihovoj okolini, ali da ih ne uznemiravaju, jer, kako je istakla, pomoć pticama je potrebna jedino ako one nisu u stanju da polete ili u slučaju očigledne povrede.

Rekla je i da se veliki broj zabrinutih ljubitelja ptica javlja Društvu za zaštitu i proučavanje ptica i obaveštava ih da su rode ostale u njihovom kraju i, misleći da sa pticama nešto nije u redu, od ornitologa zahtevaju pomoć u zbrinjavanja roda.

Sa dolaskom prvih hladnih dana, ptice selice napuštaju naše krajeve i slično je i sa belim rodama, koje nepovoljan period godine provode negde u prostranstvima Afrike, a da li zbog promene klime ili zbog nečega drugog, bele rode sve češće ostaju u srpskim naseljima i oko njih.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja pošte srbije betanija novosadsko porodilište zodijak vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina raspored sahrana novi sad Isključenje struje astrologija bez struje sahrane novi sad gradonačelnik Miloš Vučević horoskop servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode štrajk poštara novorođenčad vremenska prognoza horoskopski znaci Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija matičar novi sad bebe jkp lisje Ledena Šuma dnevni horoskop