RODITELJI I VRTIĆI U PROBLEMU: Štedi se na deci, nema novih subvencija do septembra!

RODITELJI I VRTIĆI U PROBLEMU: Štedi se na deci, nema novih subvencija do septembra!

Od usvajanja gradskog budžeta za 2017. godinu, a Skupština Novog Sada usvojila ga je 28. decembra prethodne godine, roditelji najmlađih Novosađana ne prestaju da zovu privatne vrtiće sa samo jednim pitanjem: Ima li novih subvencija? Naime, iako je budžetom za 2017. godinu grad opredelio određenu svotu novca za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima, niko roditeljima nije znao da objasni da li deca koja iz ovih ili onih razloga nisu konkurisala do sada za subvencije, imaju prava da to učine od januara...

Kako portal mojnovisad.com takoreći ekskluzivno saznaje, novih subvencija nema! Za decu koja su konkurisala u septembru za subvencije u periodu septembar-decembar subvencionisanje će biti nastavljeno po automatizmu sa istim iznosom kao i do sada, koji je, podsećamo, manji nego prethodnih godina (osam hiljada i deset hiljada dinara po detetu). To znači da će na teret roditelja i dalje padati deo cene boravka u vrtiću koji iznosi od 10 hiljada dinara pa na više.

Sa druge strane, brojna deca, za koju nije bilo mesta u vrtićima "Radosnog detinjstva", a koja zbog starosti, zdravstvenog stanja, tada drugog mesta boravka i nekih drugih razloga nisu konkurisala za subvencije u predviđenom roku u septembru, ostaju bez bilo kakve finansijske pomoći grada za plaćanje privatnih vrtića. Oni će prvu šansu za subvencije dobiti tek od septembra 2017. godine, ako pretpostavimo da u ovoj godini "otpadnu" sa liste "Radosnog detinjstva" (što je, prema kvotama naše "kladionice", najizgledniji scenario).

To znači da će njihovi roditelji, od kojih je već jedan broj njih proteklih meseci plaćao punu cenu privatnog vrtića (od 120 do 250 evra), biti prinuđeni da privatne vrtiće sami finansiraju još punih devet meseci! Ili da plate neku ženu koja će čuvati dete, po ceni ne manjoj od 20.000 dinara po mesecu. Devet puta 120 evra (najjeftiniji vrtić) – 1.080 evra. Ili devet puta 20 hiljada (najjeftinija dadilja) – 180 hiljada dinara. Toliko košta poštenog Novosađanina/Novosađanku kad se grad "stisne" na deci, a nemaš prolaz u "Radosnom detinjstvu"!

Sa velikom mukom, kako saznajemo, na novonastalu situaciju gledaju i novootvoreni privatni vrtići. Oni su s pravom računali da, budući da je prethodni konkurs za subvencionisanje bio raspisan za period od septembra do decembra 2016. godine, deca koja im budu došla od januara imaju šanse da dobiju subvencije. Kako će se odraziti na njihovo poslovanje ovo iznenađenje, tek će se videti. Ali sigurno je da ih ovakav potez grada ne veseli. Ili se neće veseliti nakon ovog teksta. Jer, podsećamo, budžet možda jeste donet, i tamo su možda neke jasne cifre, ali se niko nije potrudio da vrtićima i roditeljima objasni da li ima u njemu neki dinar za neko novo, nepovlašćeno, "van liste si" dete. Da rezimiramo: Nema! Čekajte novi konkurs za "Radosno detinjstvo" i vidimo se u aprilu!

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Ivana

    pre 2663 dana i 1 sat

    A uvek im puna usta nataliteta...
    I onda se čude što je u ovoj državi na snazi ODUMIRANJE

    Oceni komentar:
    0
    3
  • Vladimir

    pre 2662 dana i 2 sata

    Ovo je sramota!!
    Mi smo konkurisali radosnom detinjstvu za našu ćerkicu i naravno odbijeni smo iz samonjima poznatih razloga a sada plaćamo punu cenu privatnog vrtića...
    Zašto za naše dete nema mesta ili novca, kao i za još 3000 druge odbijene dece???

    Sramota!!!
    Bitno je da su predvideli koliko će para potrošiti na putovanja iz budžeta!

    Oceni komentar:
    0
    2