Roditelji o novim merama “podrške” porodici: Ovo je sramota, tražimo hitne izmene!

Roditelji o novim merama “podrške” porodici: Ovo je sramota, tražimo hitne izmene!

Prvog jula stupio je na snagu novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji direktno ugrožava majke, bile one u radnom odnosu, zaposlene za stalno ili na neodređeno vreme, a naročito uspešne preduzetnice koje predstavljaju stub oslonac svakog društva.

Sećate li se onih delom naivniih, a delom i neukusnih slogana koje su Ministarstvo kulture i Savet za populacionu politiku proglasili kao najbolje za podsticanje rađanja u Srbiji? "Rađaj, ne odgađaj!" poručivao je jedan, "Dosta reči, nek zakmeči", vrištao je drugi. Pa, sudeći po odlukama koje su letos donete, reklo bi se da Vlada Republike Srbije ima još mračniji smisao za humor nego što smo ranije mislili.

Da sumiramo… Naknade plate za vreme porodiljskog odsustva od sada se utvrđuje na osnovu zbira mesečnih plata na koji su plaćeni doprinosi za poslednjih 18 meseci pre otvaranja odsustva. Ranije se gledalo 6 meseci unazad.

 

 

 

Ovo znači da su u velikom problemu žene koje nemaju vezani staž u tih 18 meseci i one koje su tek počele da rade. Ukoliko zbog komplikacija u trudnoći žena mora da otvori trudničko bolovanje, ono ne ulazi u prosek zarada, a zanimljivo je da se ovakve mere ne sprovode kod ostalih vidova bolovanja. Takođe, minimalan iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva nije tačno utvrđen, ali jeste maksimalan iznos - i on je smanjen na tri umesto pet mesečnih zarada kao što je ranije bilo. Pored toga, dodatno su smanjene naknade za žene koje rade u statusu preduzetnice koje državi plaćaju najveće doprinose.

Ovo su samo neke od mera koje nameće novi Zakon. Detaljno tumačenje novih primena u Zakonu možete pročitati OVDE.

Žene su lenje, a ko bi ih i zaposlio kad mogu svaki čas da zatrudne!

Početkom nedelje, javnost je dodatno uzburkalo pojavljivanje predstavnice ministarstva Milene Antić u Beogradskog hronici na prvom programu Radio-televizije Srbije kada je praktično poručila da poslodavci ne treba da zapošljavaju žene koje mogu (i žele) da zatrudne. Nakon toga usledilo je usmeno izvinjenje od strane Ministra Zorana Đorđevića zbog problematične izjave njegove koleginice, mada je njegovo obraćanje javnosti ostalo na pukim rečima, budući da diskutabilne odredbe koje propisuje novi Zakon nisu ni uzete na ponovno razmatranje.

 

 

Ovo nije prvi put da sa čela Republike pristiže narativ koji je izuzetno štetan i uvredljiv na račun (svih) žena u Srbiji. Štaviše, pre samo dve godine, predsednik je na jednoj konferenciji za štampu o ženama u Srbiji izjavio da neke majke ne žele da rade jer dobijaju socijalna davanja u visini minimalca.

Ovim možemo samo da konstantujemo da se Vlada Republike Srbije odlučila za potpuno šizofrenu i ponižavajuću kampanju za povećanje nataliteta u našoj zemlji.

Ko stvarno želi da majkama bude bolje?

- Novim Zakonom država je direktno ugrozila brojne porodice u Srbiji. Mnoge trudnice imaće drastično umanjene plate na porodiljskom bolovanju. Nedopustivo je optužiti roditelje i trudnice za malverzacije, posebno od strane države koja za sebe tvrdi da se bori za rast nataliteta. Ovaj Zakon trebalo je da donese veću podršku svim roditeljima, a umesto toga doskriminiše i ugrožava trudnice i roditelje - jasna je u svom stavu  Jasmina Mihnjak, urednica roditeljskog portala Bebac.

 

 

- Nama se obratio veliki broj trudnica i porodilja. Neke čak neće primati ni dinara tokom porodiljskog. Mnoge mame će imati platu do 2.000 dinara. Žene koje imaju viša primanja od tri prosečne plate ostaće uskraćene za ogromne iznose jer su rodile dete - nastavlja Mihnjak i poručuje: - Roditeljski portal Bebac je uz roditelje i tražimo od Vlade hitnu izmenu ovog Zakona koji će ogroman broj porodica dovesti u veliki finanaijski problem.

Da biste videli šta tačno uredništvo, čitaoci i roditelji koji stoje iza portala Bebac traže od Vlade, pročitajte OVDE.

U narednih par dana na našem portalu, predstavićemo inicijativu koja trenutno radi na nacrtu Predloga izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dule

  pre 1478 dana i 6 sati

  Pa ti SNS bedaci nose odela on nekoliko hiljada evra, satove da i ne spominjemo, pa vi vidite sta nam je ciniti da vratimo otetu drzavu i imovinu.

  Oceni komentar:
  0
  2