Roditelji oprez: Deca sama na internetu od treće godine

Roditelji oprez: Deca sama na internetu od treće godine

Više od 70 odsto dece u Srbiji samostalno koristi internet uređaje i provodi vreme na netu, a roditelji i vaspitači nisu dovoljno stručni da ih zaštite i usmere kako da bezbedno koriste internet i uređaje.

Deca u sve ranijem uzrastu počinju da koriste internet, a roditelji nemaju dovoljno znanja i veština da ih zaštite od mogućih zloupotreba, pokazalo je istraživanje nastalo u okviru projekta “Bezbedan internet za celu porodicu“ koji sprovodi UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ključni nalazi istraživanja o dečijoj upotrebi interneta i pametnih uređaja u našoj zemlji:

- Većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine - deca mlađeg osnovnoškolskog uzrasta počinju sa oko pet godina, a mlađi već u trećoj godini života.

- Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje makar jedan digitalni uređaj.

- Najčešće korišćen digitalni uređaj među decom predškolskog i mlađeg školskog uzrasta je “pametni telefon”, a potom tablet računari. Oko 70 odsto dece telefon koristi samostalno, 24 odsto uz nečiju pomoć, dok samo 6 odsto dece ne koristi ovaj uređaj.

- Pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao je sukob sa decom kod dve trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu.

- Trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim uređajima, kako bi umeli da blokiraju sadržaje koji se promotivno nude tokom korišćenja interneta ili spreče svoju decu da ostavljaju “aktivne digitalne tragove na internetu“.

- Dve trećine učitelja (68 odsto) retko pomaže učenicima pri korišćenju interneta, a više od polovine skoro nikada ne podučava decu kako da reaguju ukoliko ih uznemiri neki sadržaj na internetu ili dožive digitalno nasilje.

Nalazi istraživanja predstavljeni su na panel diskusiji "Deca i internet - pametno od početka", uz učešće predstavnika UNICEF-a, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, stručnjaka, vaspitača, učitelja i roditelja dece predškolskog uzrasta.

- Korišćenje digitalnih uređaja predstavlja jedan od posebnih izazova za roditelje i za postavljanje granica u okviru vaspitanja dece. Ovde dolaze do izražaja vaspitni stilovi roditelja, njihova efikasnost, kao i slabe strane. Otvara se i novo područje za saradnju roditelja i predškolskih ustanova i škola, jačanje kompetencija odraslih, kako u oblasti vaspitanja, tako i korišćenja savremenih tehnologija - poručeno je na konferenciji.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja veruje da će rezultati ovog istraživanja, kao i ostale aktivnosti, koje se sprovode, uticati na razvoj svesti odraslih o rizicima neprimerenog korišćenja savremenih tehnologija za razvoj dece, značaju osiguranja bezbednosti dece na internetu i potrebi zajedničkog, jedinstvenog i doslednog pristupa - rekla je Biljana Lajović, specijalista školske psihologije, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan