Roditelji, pazite: Ove stvari zaglupljuju vašu decu

Roditelji, pazite: Ove stvari zaglupljuju vašu decu

Deca toliko brzo rastu da čovek ponekad mora da se uštine i upita se kad je vreme prošlo. U toj brzini mnoge stvari mogu da promaknu nauštrb razvoja potomaka.

Deca od rođenja prolaze kroz različite faze, kroz koje zajedno sa njima prolaze i roditelji. Neretko roditelji razmenjuju iskustva pa mnogi od njih neke prakse uzimaju zdravo za gotovo – i pozitivne i negativne. Ipak, valjalo bi uvek da se zapitaju kako to utiče na decu, piše "Telegraf".

U priručnicima za odgajanje dece, kojih je danas više nego ikada ranije, postoje razni saveti kako odgojiti zdravo, srećno i za budućnost sposobno dete. Ovo je spisak roditeljskih grešaka ili bolje reći popuštanja zbog kojih njihov potomak možda neće razviti ili iskoristiti svoje potencijale.

Varalica posle 12. meseca

Refleks sisanja kod bebe tesno je povezan s osećanjem bezbednosti i komfora. Međutim, već oko navršenih godinu dana detetov nivo razvoja dozvoljava mu da svoje emocionalno stanje reguliše na neke složenije i efikasnije načine. Da se požali i kao odgovor dobije nežnost i saosećanje odraslog ili može da gestom ukaže na ono što mu treba, prenosi "Telegraf".

Ako za rešenje bilo kog problema postoji samo jedan način – cucla, dete bi i nadalje moglo da ostane verno toj navici: u mlađem školskom uzrastu – da gricka nokte i olovke, a u starijem da puši.

Pritom sisanje varalice, tvrde stručnjaci, asocira dete na dojenje, a kada jede to kod čoveka izaziva osećanje bezopasnosti. Prema tome, ako dete sisa varalicu, ono se sve vreme oseća bezbedno. A to nije uvek dobro. Jer kao što je poznato, čovek se razvija samo onda kada izađe iz zone komfora.

Pelene posle 18. meseca

Naravno da bi bilo previše pozivati roditelje da ožive eru pamučnih pelena i pelenskog dermatitisa. Međutim, zarad razvoja kontrole funkcija svog organizma, neophodno je da dete oseća nekakvu neudobnost na koju može da reaguje. Imajte u vidu to da je sposobnost detetovog kontrolisanja piškenja/kakenja u tesnoj vezi s regulisanjem ukupnog ponašanja. I zato, ako uzaludno pokušavate da se izborite sa hirovima, agresijom i histerisanjem – počnite od učenja na nošu.

Zakrivljene kašike i hodalice u bilo kom uzrastu

Kašike s krivinom, zahvaljujući kojoj sve iz kašike dospeva pravo u detetova ustašca a ne pored njih, korisne su sa stanovišta ekonomije kaše i sapuna, međutim, ne pomažu u razvijanju predstava o prostoru. Jer baš time što mnogo puta promaši usta, dete postepeno razlikuje gde se šta na njegovom licu nalazi, piše "Telegraf".

Isti problemi, samo u pogledu celog tela, nastaju kada dete koristi hodalicu. Zato što ne pada i nema mogućnost da laktovima i kolenima oseti svet oko sebe, detetu će trebati duže vremena da formira sliku sveta.

Interaktivne igračke koje govore posle 2. godine

Nije reč o igračkama koje sviraju ili daju druge zvuke, nego o krznenim životinjama koje sadrže elektronsku napravu pa mogu da izgovaraju cele fraze i da odgovaraju na prosta detetova pitanja. U reklamama se obično kaže da će "postati najbolji detetovi drugari".

Međutim, upravo to svojstvo ovih igračaka bi trebalo roditelje da pozove na oprez. Jer opštenje nije samo sposobnost govorenja nego i umeće snalaženja u kontekstu date situacije, ocenjivanja gestikulacije i intonacije sagovornika.

Dete koje mnogo vremena provodi u opštenju s interaktivnom igračkom jedino uči da mehanički ponavlja reči. Osim toga, skroman izbor fraza veštački ograničava detetovu igru.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan