Roditelji, pažnja: Sa tržišta se povlači mlečna hrana za dojenčad Novalac CC

Roditelji, pažnja: Sa tržišta se povlači mlečna hrana za dojenčad Novalac CC

Preduzeće Medis Pharma d.o.o, kao distributer proizvoda Novalac Medis, saopštilo je danas da je preventivno povukao sa srpskog tržišta mlečnu hranu za odojčad Novalac C C, serija 45405, prenosi "Telegraf".

Rok za upotrebu te hrane za bebe je 23. septembar 2018, a proizvođač je UP Medi-Europa SA, poreklo Francuska.

- Razlog za povlačenje je verovatno neadekvatan sadržaj estara masnih kiselina (3-MCPD, glicidil ester) koji je utvrđen u analizi – navodi se u saopštenju.

Da bi se isključile bilo kakve moguće negativne posledice za zdravlje, savetujemo da kupci ne upotrebljavaju proizvod Novalac C C, serija 45405, rok upotrebe do 23. septembra 2018, a kupci mogu da vrate proizvod pomenute proizvodne serije u apoteku i biće im vraćen novac, stoji u saopštenju.

Preduzeće Medis Pharma d.o.o. navodi da estri masnih kiselina nastaju u proizvodnji biljnih masti i ulja, te su prisutni u skoro svim termički obrađenim namirnicama koje sadrže biljne masti, između ostalog i u mlečnim formulama za odojčad.

- Biljna ulja su, kao prisutna u mlečnim formulama za odojčad jer su najsličnija masnoći u majčinom mleku. Prehrambena industrija, Svetska zdravstvena organizacija, Evropska agencija za bezbednost hrane i druge institucije koje se bave proizvodnjom hrane i njenom regulacijom već decenijama proučavaju uticaj tih spojeva na ljudsko zdravlje, ali o tome nemaju jedinstveno mišljenje – navedeno je u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan