Rođendanska nedelja u Novosadskom pozorištu do 27. januara

Rođendanska nedelja u Novosadskom pozorištu do 27. januara

Januar je mesec kada Novosadsko pozorište slavi rođendan, ove godine 45. Taj dan obeležava se 27. januara ali će zapravo cela nedelja koja mu prethodi biti u znaku slavlja.

Sve je počelo 19. januara tradicionalnim Dramskim takmičenjem mađarskih vojvođanskih pisaca - događajem koji na specifičan način osvetljava fenomen pozorišta a, od danas,  sledi niz odličnih predstava iz Subotice, Beograda, Sente, Novog Sada... 

O predstavama na repertoaru:

 
22. januara, 19 sati 
U IME GOSPODA
U podnaslovu predstave “U ime gospoda”, koju je u pozorištu "Deže Kostolanji" režirao Andraš Urban, stoji: "Jedna brutalna politički nekorektna predstava koja govori o hrišćanstvu i islamu, ogradama i evropskoj demokratiji, muškarcima i ženama, ljubavi i strasti, ljubavi i mržnji i strašnoj mržnji...“
 
 
 
23. januara, 19 sati
LILIOM
Predstavu „Liliom“ po tekstu Ferenca Molnara u Senćanskom mađarskom kamernom pozorištu režirao je Tibor Mesaroš. „Sve se menja. Ništa se ne menja. Sve se pretvara u ništa. Ne štedeći nikoga i ništa – pa ni sebe – Liliom živi svoj razuzdani život, izgarajući poput sveće koja gori sa obe strane. Neki mu se dive, neki su ljubomorni na njega - ali samo se najhrabriji usuđuju da ga vole, jer biva spržen svako ko mu se približi, njegova vatra ne greje nego peče - u isto vreme pročišćava i uništava. U ovoj tipičnoj „molnarovskoj“ neklasičnoj ljubavnoj drami dato je sve što ona može da pruži: ljubav kao takva. To je više nego dovoljno, možda i previše. Svidelo se to nama ili ne Liliom mora da se suoči sa surovom činjenicom da nekad moramo da zastanemo i pogledamo u sebe. Može li se to iskušenje izdržati?...“
 
24. januara, 19 sati
DAMA IZ MAKSIMA
"Dama iz Maksima" Žorža Fejdoa je muzička komedija u režiji Šandora Lasla. Premijera “Dame iz Maksima” (La Dame de chez Maxim) bila je u januaru 1899. u pariskom Théâtre des Nouveautés. Ova pikantna i brilijantna komedija od tada nalazi svoje mesto na pozorišnim repertoarima. Po tekstu je snimljen i film. Prvi put na nekoj od vojvođanskih scena ova strastvena, duhovita opereta svojom uvek aktuelnom tematikom nalazi svoje mesto i u srcima publike 21. veka.
 
 
25. januara, 19 sati
LJUDSKI DODIR
Predstava Udruženja građana “Tara”
 
26. januara, 19 sati
SMRT FAŠIZMU! O RIBARIMA I SLOBODI
Ovo je predstava Reflektor teatra u režiji Minje Bogavac. Radi se o dokumentarističkoj predstavi, ali ne i biografskoj drami. Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.
 
 
27. januara
Na sam rođendan, 27. januara, uoči predstave “Ode lova” biće otvorena izložba “Skriveni grad” reditelja Silarda Antala a nakon predstave, od 21 sat, nastupiće “Bakšiš bend” u kojem peva glumica Novosadskog pozorišta Judit Laslo.
ODE LOVA, 19 sati
"Ode lova" je urnebesna komedija Salaškog pozorišta, po tekstu „Dundo Maroje“ Marina Držića i u režiji dvojca Berta Čongor i Armin Ric. To je muzičko-plesna varijacija na najstariju jugoslovensku dramu, koju je oko jedne fontane postavio mladi rediteljski duo, kojem je ovo rediteljski prvenac. Novac, pohlepa i uopšte kretanje para praćeno raznovrsnom, skoro pa klovnovskom igrom čine srž ove duhovite predstave.
 

Karta za Dramsko takmičenje staje 200 dinara, za “Smrt fašizmu - o Ribarima i slobodi” karta je 1000 dinara (za grupe 500 dinara), za “Ljudski dodir” ulaz je besplatan, dok je za ostale predstave cena karte ista kao za predstave na redovnom repertoaru.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Isključenje struje vremenska prognoza novi sad Vreme u Novom Sadu Elektrodistribucija Novi Sad betanija RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija novi sad vremenska prognoza jkp lisje sahrane elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo Spens bez vode Hitna pomoć isključenje vode novosađani servisne informacije novi sad servisne informacije isključenja struje bebe novorođenčad raspored sahrana novi sad gradsko groblje sremski karlovci bez struje