ROĐENDANSKE PINJATE: Novosađanka Branka zaslužna je za osmehe na licu malih slavljenika (FOTO)

ROĐENDANSKE PINJATE: Novosađanka Branka zaslužna je za osmehe na licu malih slavljenika (FOTO)

Sve češće se na dečjim rođendanima u Novom Sadu mogu videti mališani koji ushićeno sa slavljenicima, uz veselu pesmicu, udaraju pinjatu sve dok ona ne pukne.

Ova igra najčešće se vezuje za Meksiko, mada se pretpostavlja da potiče iz Kine. Na evropsko tlo ju je doneo Marko Polo i od tada do danas ovaj običaj se veoma odomaćio. Ranijih godina kreativni roditelji sami su svojim mališanima pravilii i punili pinjate slatkišima i konfetama, dok danas mogu da ih kupe od pojedinih kreativnih i maštovitih sugrađanki.

Jedna od njih je i tridesetogodišnja  Novosađanka Branka Ćirić koja, pored svog stalnog posla i dvoje dece, svakodnevno uveseljava mališane. Branka nema baš previše veze sa umetnošću jer je završila Tehničku školu "Pavle Savić" i radi u jednoj firmi tehničke robe kao administrator. Ipak, od kada je na porodiljskom odsustvu, svoj hobi je pretočila i u biznis. 


Imam dve ćerkice, jedna je stara pet godina, a druga ima svega pet meseci te sam trenutno na porodiljskom. Zato sam rešila da iz
hobija pravim kartonske torte i pinjate, s tim da mi je želja da jednog dana otvorim i svoju radionicu kako bih se ozbiljnije posvetila ovom poslu. Posle rođenja prve ćerkice, počela sam po zidovima dečije sobe da oslikavam junake njenih omiljenih crtanih filmova. Ne drži me mesto i navikla sam da uvek nešto radim, a kao osoba koja voli da crta, pravi figure crtanih junaka, rešila sam da se oprobam u pravljenju pinjati i zaista sam se tu pronašla jer, najviše od svega, upravo su mi one i najdraže – priča naša sagovornica. 

 


Objašnjava kako je bukvalno "preko noći" došla na ideju iako joj je njena realizacija, pored bebe, izgledala nemoguće. Ipak, imala je sreću da je njeno dete prava dobrica, a starija obožava da radi iste stvari kao i njena mama. Zato je uspela sve vremenski da uklopi. Kada beba spava, Branka se baca na posao i kreće svoju maštu da izbacuje u prvi plan. 


Kada je reč o izradi, sve pravim sama, a
za jednu pinjatu mi je potrebno pet sati.  Veliku pomoć imam i od supruga koji je veoma posvećen ćerkama, posebno kad nije na poslu. Takođe, moj najveći kritičar i podrška je upravo moj muž. Videvši koliko to volim da radim trudi se da mi pomogne oko svakodnevnih obaveza. Osim toga, pomaže mi i i to što me on jedini realno pohvali ili kritikuje i to mi daje elan da svakim danom budem sve bolja u ovom poslu – navodi Branka. 


Ona kaže da joj ponekad neki detalj pri izradi pinjata promakne, a posebno ako ima puno narudžbi. Tada njen muž stupa na scenu, a uvek je, kako kaže Branka, uz nju da joj skrene pažnju na grešku, jer su oboje veliki detaljisti. 

Velika podrška mi je porodica, ali i prijatelji koji su oduševljeni i pitaju se odakle mi toliko snage, volje, dara i vremena. S obzirom na to da sam tek početkom jula počela da se bavim ovih hobijem, mogu reći da sam prezadovoljna narudžbama. U avgustu je bilo puno porudžbina i slanja u druge gradove. Roditelji za svoje mališane najčešće poručuju omiljene crtane junake, zatim krune, jednoroge... Prethodni mesec su mi bile najzastupljenije pinjate u obliku lava – napominje ova kreativna Novosađanka. 


Upitana da li mušterije imaju neke specijalne želje, naša sagovornica kaže da Novosađani nisu previše zahtevni, ali da ima mušterija koje joj pošalju sliku na osnovu koje traže da im se napravi pinjata. Pojedini samo kažu koji to omiljeni junak da bude, a ostalo prepuste njoj. Pinjate pravi najčešće povodom dečijih rođendana i krštenja, a bilo je i porudžbina za polazak u školu, gde se osim slatkiša ubaci i nešto od školskog pribora poput bojica, olovke, gumice ili zarezača. 


Do sada su sve saradnje bile predivne i sve mušterije su bile zadovoljne. Ponekad i sama ubacujem neke detalje koje mi oni nisu rekli, a na koje se oni prijatno iznenade. Volim izazove i volim da svaka pinjata bude drugačija, takođe volim kada od mene traže da napravim zahtevniju stvar – kaže Branka.


Od naše sagovornice saznajemo i da nisu sve pinjate iste. Postoje one na lupanje kojima se kalup pravi od balona, a na koji se lepe novine u nekoliko slojeva i kojima treba neka tri dana da se osuše. Uz takve pinjate Branka poklanja ukrašen štap kojim deca razbijaju pinjatu. Druga varijanta je povlačenje trakicama. Te pinjate se prave od kartona, gde se na dnu pinjate napravi otvor i nakači se dvadesetak tračica od kojih svako dete uhvati po jednu i tako otvara pinjatu. Pinjate se ukrašavaju krep papirom, raznim ukrasnim materijalima, na pojedine se lepe odštampane slike i detalji, mada Branka ističe da najviše voli sve sama da napravi.  U njih se nakon toga uglavnom stavljaju bombone, čokoladice i razni sitni slatkiši prilagođeni za određen uzrast dece. Najčešće ih roditelji sami pune, a bude i zahteva da Branka to uradi umesto njih. Bilo da ih puni slatkišima ili ne, uvek i svaku napuni konfetama.


Cene se kreću od
1.000 dinara pa naviše, a Branka ima i svoj instagram i Fejsbuk nalog preko kojih prima porudžbine.

Oceni vest:
13
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Natalija

  pre 382 dana i 7 sati

  Divan hobi, talentovana i vredna žena zlata vredi!

  Oceni komentar:
  1
  11