Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu 14. februar

Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu 14. februar

Svi koji svoje obaveze ne ispune do ovog datuma, mogu računati na zateznu kamatu koja iznosi 11 odsto...

Za vlasnike i vlasnice kuća i stanova prva rata poreza na imovinu biće ove godine identična kao poslednja prošlogodišnja. U većini gradova i opština rešenja za 2019. će stići tek polovinom godine, pa će promene, tamo gde ih ima, biti vidljive tek pri plaćanju avgustovske rate, piše "Dnevnik".

Krajem prethodne godine novosadsko Gradsko veće je odredilo prosečne cene kvadratnog metra po gradskim zonama za utvrđivanje poreza za imovinu. Kako je naš portal preneo, izmene nisu velike, ali će se osetiti na rešenjima jer su cene kvadrata u urbanoj zoni u proseku više za oko 1.000 dinara, a u prigradskim naseljima do 500 dinara ili uopšte nisu povećane.

Prema zakonu, koji reguliše ovu oblast, opštine mogu da razrežu porez na imovinu u rasponu od 0,2 do 0,4 odsto tržišne vrednosti nekretnine. Cena kvadrata se određuje tako što poreznici kontaktiraju agencije za prodaju nekretnina i snimaju cene od januara do sepembra, pa na osnovu toga računaju obaveze poreza na imovinu za narednu godinu.

Ove godine rok za izmirenje obaveza pada 14. februara, a rate se izmiruju po rešenju iz 2018. godine.

Decenijama se porez u Srbiji plaćao 15. u mesecu i to tako što prva rata stiže na naplatu u februatu, s ostale tromesečeno – odnosno u maju, avgustu i poslednja u novembru. Od pre nekoliko godina uveden je nov način računanja vezano za poreski kalendar. Rok se računa na 45 dana od početka tromesečja.

Budući da se u Srbiji 15. i 16. februara obeležava Dan državnosti pa s obzirom na novu računicu zbog praznika ove godine neće biti pomeranja roka. Svi koji svoje obaveze po ovom osnovu ne ispune  14. februara mogu računati da će im se nakon toga poreske obaveze uvećavati za zateznu kamatu koja iznosi 11 odsto. Pored toga, mogu platiti i kaznu od 5.000 dinara pa je zato najbolje uzeti uplatnicu i na vreme ispuniti ovu obavezu.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • darkop@ns

  pre 655 dana i 4 sata

  Како су у ГПУ Нови Сад и сами признали (мада су се на жалбу оглушили), њихова апликација за обрачун пореза је погрешно подешена, па за рок плаћања одређује 14. уместо 15. фебруара, итд. за свако тромесечје, јер рок није 45. (четрдесет пети) дан у тромесечју, него 45 дана од почетка тромесечја, а тромесечје почиње увек 1. у месецу, што значи да се тек 2. у месецу рачуна као први дан рока, и то према њиховим Законима. Па сами израчунајте...

  Оно што нико никад и нигде не говори, ни у ГПУ, ни у медијима, јесте и то, да се сматра да је уплата извршена у року само ако су средства "легла" на конто пореског обвезника на дан који је означен као крајњи рок. Тако да уплата у пошти, 14. фебруара у 18.55, неће бити благовремена и у року.

  А ви и даље ћутите!

  Oceni komentar:
  0
  2