Roming na Zapadnom Balkanu ukinut je 1. jula, evo zašto pojedinci dobijaju velike račune

Roming na Zapadnom Balkanu ukinut je 1. jula, evo zašto pojedinci dobijaju velike račune

Ukoliko ovog leta putujete u Crnu Goru, Severnu Makedoniju, BiH ili Albaniju, možete da telefonirate i šaljete SMS kao i kod kuće, ali pred polazak obavezno proverite koliko gigabajta mobilnog interneta vam je na raspolaganju jer ta stavka nije svakom i uvek ista.

Takođe, korisno je znati da za Grčku i dalje važe pravila rominga, samo po nižim cenama od prošlogodišnjih, podseća Nova.rs. 

Ovom portalu obratio se čitalac koji je izrazio sumnju da mu je mobilni operater u toku letovanja u Crnoj Gori na poslovnom broju pozive i prenos podataka tarifirao kao u romingu. Operateri, međutim, tvrde da to nije moglo da se dogodi, jer su za privatne i poslovne korisnike pravila ista. Međutim, kada je u pitanju prenos mobilnih podataka, ne važe za sve pakete ista pravila kao u Srbiji.

Između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od 1. jula je ukinut roming, što znači da građani sa srpskim karticama u tim zemljama mogu da telefoniraju i šalju SMS poruke pod identičnim uslovima kao u Srbiji. Ono na šta, međutim, moraju da obrate pažnju je prenos podataka, jer kod nekih paketa nije moguće iskoristiti celokupnu količinu domaćeg internet saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana, upozorava "Nova".

Da bi izbegli neprijatna iznenađenja nakon povratka sa letovanja, građani bi pre polaska na put trebalo da provere koju količinu podataka mogu da koriste dok su na putu.

Korisnici Telenor mreže mogu na sajtu operatera da pronađu detalje o potrošnji interneta po modelu "Roming kao kod kuće".

Oni koji koriste usluge operatera A1 i Telekoma Srbije takođe mogu informacije da pronađu na sajtu operatera ili pozivanjem korisničkog servisa.

Što se tiče Grčke, u njoj i dalje važi roming, što znači da korisnik iz Srbije ne može u toj zemlji da koristi sadržaj svog paketa već plaća po utrošenom saobraćaju, samo po novim, nižim cenama koje su 1. jula stupile na snagu.

I ovo sniženje varira od operatera do operatera, a kako je ranije rekla ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, cene rominga za dolazne i odlazne pozive smanjene su od 50 do 90 odsto za poruke 48 do 83 odsto a za prenos podataka i do 99,89 odsto, piše Nova.rs.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan