"RTV" istražuje: Kako se meri koncentracija radona u školama i vrtićima

"RTV" istražuje: Kako se meri koncentracija radona u školama i vrtićima

Akcija ima za cilj procenu izloženosti ovom gasu u zatvorenim prostorijama u kojima boravi veći broj osoba...

U Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" i u 30 osnovnih škola u Novom Sadu od 1. marta postavljeni su uređaji za merenje koncentracije prirodnog gasa radona, koji nastaje radioaktivnim raspadom uranijuma.

Kako prenosi Radio-televizija Vojvodine, merenje se vrši korišćenjem pasivnih uređaja, u kojima se registruje alfa zračenje. Detektori su upakovani u male, plastične crne kutije, sami po sebi nisu izvor zračenja, a najčešće se postavljaju u podrume, ili prizemlja, zato što je koncentracija radona najveća pri tlu i u zemlji. Zavisno od broja učenika, svaka škola je dobila određen broj merača.

- Mi smo postavili u jednu slučajno odabranu učionicu, zatim u boravak, kabinet za tehničko koji se nalazi u samom suterenu. Četiri uređaja smo dobili, uglavnom tu gde se ljudi najviše i kreću, gde se najviše zadržavaju, znači prostorije koje se frekventno koriste – rekao je za RTV Nedeljko Đorđić, dorektor Osnovne škole "Đorđe Natošević".

Istraživanje će trajati do 31. maja, nakon čega će uređaji biti pokupljeni iz ustanova i odneti na dalje istraživanje, kažu u školskoj upravi za Južnobački i Sremski okrug.

- Ono što je naš zadatak jeste da deca imaju bezbedne uslove, da udišu zaista zdrav i čist vazduh. Merenje radona biće takvo da će se postavljati detektori u prostorije, one se postavljaju na neka mesta koja nisu dostupna deci, a to su na ormanima, policama, ili se mogu čak i zakucati i postaviti na zid, bitno da se ne pomeraju u ta 3 meseca i da ne budu blizu nekih izvora toplote, kao ni blizu prozora i vrata, zato što u školama postoje mehanizmi kako se može smanjiti koncentracija radona – kazao je Jovan Vukčević, načelnik školske uprave za Južnobački i Sremski okrug.

Na osnovu istraživanja svetske zdravstvene organizacije, radon je drugi uzročnik oboljevanja od raka pluća, odmah posle duvanskog dima.

Nacionalni program njegovog merenja u Srbiji sprovodi se u poslednjih nekoliko godina, a 2015. i 2016. godine to je učinjeno u više od 5.000 domaćinstava.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan